Na vrijeme se pripremite za sadnju

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska želi ohrabriti gledatelje da urone ruke u zemlju, posade koju rajčicu, makar na balkonu. Uzmite komadić zemlje ako ga imate, uzgojite nešto povrća, jer imati makar svoju zelenu salatu uz ručak je neprocjenjivo.

Stoga su u goste pozvali urbanu vrtlaricu Andreju Čoh poznatu Zelenu Andreju koja već godinama njeguje vrt na vrhu zgrade u centru Zagreba.  

Počela je vrtlarska sezona i pripreme su u punom jeku. Sada je trenutak kada treba planirati nacrt gredica, kao i sastaviti popisa povrća koje ćete ove sezone uzgojiti na balkonu. Jedan od prvih zadataka, također je i inventura 'škrinje' sa sjemenom jer bez kvalitetnog sjemena nema ni zdravog i ukusnog povrća.

Svako sjeme u sebi krije uspavanu biljku koja čeka pravi trenutak da izađe iz sigurne ljušturice na svjetlo dana, što će se jedino dogoditi ukoliko se čuvalo na pravilan način. Sjeme se najčešće skladišti u staklenke ili papirnate vrećice, ambalažu u kojoj će prvenstveno biti zaštićeno od vlage.

Ako se sjeme predugo čuva u lošim uvjetima njegova klijavost znatno će oslabiti. u doticaju s vlagom prekida se stadij mirovanja i počnu se trošiti rezervne tvari koje su u pohranjene u sjemenu. Budući da sjeme ima svoj vijek trajanja koliko god bilo čuvano u idealnim uvjetima, dobro je svake godine provjeriti njihovu klijavost.

Tehnika provjere klijavosti sjemena vrlo je jednostavna i može se izvesti vrlo lako u kućnim uvjetima. Sve što je potrebno su petrijeve, plitke staklene ili plastične posudice, papirnati ubrus i sjeme čiju klijavost želimo provjeriti. Prvo se na dno petrijeve posude stavi papirnati ubrus izrezan tako da odgovara promjeru posudice. Ubrus se zatim dobro navlaži prskalicom. Posložite sjeme otprilike po 20 sjemenki, na vlažan papirnati ubrus, te prekrijete poklopcem ili plastičnom folijom i posložite posudice na prozorske daske blizu izvora topline. Pazite pri tome da posudice ne budu direktno na radijatoru, da ne bi bilo pretoplo. Kao dobar 'izolator' može vam poslužiti i knjiga koju trenutno ne čitate.

Tijekom dana provjeravajte nivo vlažnosti u posudicama i po potrebi dodatno prskajte. U narednih par dana ovisno o temperaturi pojavit će se prve klice. Ukoliko isklije više od polovice sjemenki klijavost je još dovoljno dobra, no ako sjeme i poslije tri tjedna naklijavanja ne pokaže nikakvu aktivnost, vrijeme je za nabavku novog sjemena.

Neke vrste poput salate, rotkvice ili zeljastog povrća kliju već za par dana, a neke vrste poput peršina i celera kliju i do mjesec dana. Većina vrsta ukoliko se drži na suhom i mračnom mjestu zadržava klijavost barem dvije godine, pa je potrebno na paketiće zapisati godinu kada je skupljeno.

Najkraću klijavost ima sjeme biljaka iz obitelji ljiljanika - luk, poriluk, te mahunarki - grah, mahune, dok najdulju zadržavaju biljke iz obitelji tikvenjača - tikve, krastavci.

Sjeme je najbolje, kaže Andreja, nabaviti razmjenom sjemena.