Balet o životu Mate Hari

Gotovo sto godina od smrti nizozemske kurtizane, egzotične plesačice i najpoznatije špijunke na svijetu Mate Hari u njezinoj domovini odlučili su njezin život prikazati u raskošnoj baletnoj predstavi. Premijera će biti 6. veljače u nacionalnoj baletnoj kući u Amsterdamu. Za predstavu vlada veliko zanimanje.

Mata Hari, rođena 1876. kao Margharetha Geertruida Zelle, bila je u Prvom svjetskom ratu dvostruka špijunka za Francusku i Njemačku. Uhitili su je i na smrt osudili Francuzi 1917. pod optužom da je njihove aktivnosti dojavljivala Nijemcima.

Prije rata se proslavila kao jedna od prvih egzotičnih plesačica. U povijest se upisala kao prva žena koja je pred gledateljima nastupala gola, čime je utrla put striptizu.

Život fatalne žene, koju je na filmu prva igrala Greta Garbo 1931., na baletnu će pozornicu postaviti direktor nacionalnog baleta i koreograf Ted Bransen.

Većina radnje događa se u Parizu, gdje je Mata Hari živjela od 1903. i sastajala se sa svojim ljubavnicima, među kojima i talijanskim skladateljem Giacomom Puccinijem.

U predstavi će nastupiti 60 plesača i plesačica, a najavljena je i raskošna kostimografija.