Premijera predstave 'Cvilidreta' GK Trešnja

U petak, 5. veljače u 19 sati u GK Trešnja će se održati premijera predstave 'Cvilidreta' koredatelja Nine Kleflin i Ivana Lea Leme.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Ana Vučak (princeza Anabel), Andrej Dojkić (Kraljević) i Ivan Leo Lemo, koredatelj te govorili o tome kako su pripremali ovu predstavu.

Premijera ove stare bajke s modernim elementima održat će se sutra u Trešnji u 19 sati. Svo devetoro glumaca u predstavi nisu iz stalnog trešnjinog ansambla, već generacija pripravnika kojima je ovo ogledna  predstava. Što je radu na predstavi dalo jednu posebnu energiju, kaže Ivan Leo Lemo.
Ivan je koredatelj predstave i zaslužan je za likovno oblikovanje, dok je koredateljica Nina Kleflin zaslužna za tekst. Predstava je spoj starog i modernog, šrekovski moderna na temu stare bajke Cvilidreta. Zapravo, pokušali su na nov i šašaviji način ispričati poznatu bajka o vilenjaku Cvilidreti.

Predstava govori o životu koji živimo da bismo voljeli i bili voljeni, da bismo učili. Te mudrosti spoznaju Kraljević i odabranica njegovog srca, lijepa mlinareva kći Anabela. A nije lako spoznati te velike istine. Treba puno suza isplakati i puno mračnih šuma rasvijetliti. U životu takve lekcije često nisu nimalo ugodne, ali u ovoj predstavi, ta su iskustva urnebesno zabavne zgode. Dobro, možda ne umišljenom dvorskom čarobnjaku ili zločestim vilenjacima, ali dječjoj publici sigurno će biti.

Misli taj vilenjak da ljudi vole zlato više nego išta na svijetu. Ali ne zna Cvilidreta da neke stvari nisu na prodaju, da postoji neprocjenjivo, pravo zlato. To 'zlato' nije svjetlucavi metal kojeg stavimo u trezor i mislimo da smo 'bogati'. Zlato koje zasvijetli na kraju predstave je ljubav u trezoru srca. A tamo gdje je ljubav, tamo su i hrabrost, i požrtvovnost, i dobrota i još mnoge vrline koje poduče čovjeka, pogotovo mladog, da stvari koristimo, a ljude volimo. Cvilidreta je mislio da ljude koristimo, a volimo stvari. Dok on shvati da je u krivu, dobro ćemo se nasmijati na njegov račun.

Cijela se predstava odvija na stolovima i mješavina je dramskih i lutkarskih načela. Glume Ana Vučak, Andrej Dojkić, Pavle Vrkljan, Luka Bulović, Matija Čigir, Filip Vidović, Tena Tadić, Matija Čigir, Dubravka Lelas i Matija Kačan. Koredatelji i likovno oblikovanje: Nina Kleflin i Ivan Leo Lemo; autor glazbe: Zvonimir Dusper - Dus; oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar; suradnica za kostimografiju: Lucija Smolčec.