Radionica izrade maski za djecu

Zimska likovna kolonija u Karlovcu s tradicijom dugom 43. godine i ove je godine bila mjesto gdje su akademski umjetnici proveli vrijeme i oplemenili živote djece bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ekipu Dobrog jutra je posebno zainteresirala radionica maski na kojoj su djeca iskazala svu svoju kreativnost.

Prepuna dvorana karlovačkog Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor za vrijeme Zimske likovne kolonije nije rijetkost. A nije ni rijetkost da ovdje djeca bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi uživaju u radionicama. Ova je bila posvećena maskama, baš prigodno za ove dane maskenbala.

S obzirom na to kako su prionuli poslu sumnje nije bilo da će odlične maske biti stvorene. A važnu ulogu u tome imala je akademska slikarica Nina Iris Bešlić koja jako voli maske i rado ih izrađuje, posebno one od recikliranih materijala.

Od prirodnih materijala koje su koristili pri izradi bilo je tu grana, grančica, listova, zelenila, prirodne špage, kartona, papira... jedino što ova dječica nisu izradila svojim rukama bili su kalupi i to praktičnosti radi. Ovakvi gotovi kalupi mogu se nabaviti u svakoj hobističkoj trgovini, a i pokoja stara maska može poslužiti. Dakle, ljepilo u ruke, maštu na sunce, inspiracija je svugdje oko nas. Djeca možda nisu toliko svjesno tražila inspiraciju, no u svakoj od ovih maski vidi se kreativnost. Savjet akademske slikarice Nine Iris za originalne maske je - ne pretjerujte s detaljima jer će i umjetnički dojam biti pretjeran.

Nema razloga da već sada ne počnete i izradite svoju masku, od materijala koje u kući i oko nje možete pronaći. Veselje kada kreirate nešto svojim rukama vidi se i na licima ove djece. To veselje  nastavit će se i kada maske, šarenilo i zabava maskenbala zavlada licima, ulicama i srcima.