Akcija - čitam, dam, sretan sam

Treću godinu zaredom, u povodu međunarodnog dana darivanja knjiga, od 1. do 14. veljače knjižničari diljem Hrvatske organiziraju na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj.

Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi!, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti u prave ruke. Darovane slikovnice proslijedit će se nakon akcije Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojem je cilj poticanje djece da više i s ljubavlju čitaju te da daruju knjigu ili slikovnicu koju više ne koriste. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala.

U prilogu pogledajte što su o ovoj temi govorile koordinatorica akcije Kristina Čunović Zaborski i knjižničarka Natalija Dragoja.