Obitelj Hudetz ima najstariji obrt u Hrvatskoj

Njihov cijeli život stane u kutiju. Dobro, ne baš jednu, u stotine tisuća kutija. Jer upravo ih je toliko u njihovoj radionici. A s njima su i mape i role. Obitelj Hudetz ima najstariji obrt u Hrvatskoj - više od 150 godina bave se kartonažom.

Obitelj je s poslom krenula u Osijeku 1862., onda se obrt seli u Zagreb na mjesto današnje Cibone. Nakon 1. svjetskog rata oduzeli su im taj prostor te se obrt seli u Gundulićevu 29 gdje su i danas.

U modernijim vremenima na čelo obiteljskog obrta dolazi prva žena, Tanja Hudetz, koja je od malih nogu voljela slagati kutije, a ljubav nije ništa manja ni danas kada je to mnogo kompliciraniji i zahtjevniji posao.

U ovoj majstorskoj radionici nekoliko je zaposlenika koji kutije slažu više od 20 godina. Tu su i mlade snage koje donose nove, modernije ideje. Proizvode ambalažu od papira, kartona, kože, umjetnih i eko materijala. Najveća kutija koju su složili bila je metar visoka i metar široka, malo prevelika da bi izašla kroz vrata. Tako se prvi put dogodila iznimka i umjesto da nešto ostane zatočeno u kutiji, kutija je ostala zatočena u prostoriji.

Stotine tisuća kutija prošlo je kroz njihove ruke, a svaka u sebi nosi drugačiju priču. Jedne čuvaju zaručničko prstenje, druge narukvice prijateljstva ili teško stečenu diplomu. I tako već stoljeće i pol. Ostvari li se Tanjina želja da njezini sinovi nastave tradiciju, najstariji obiteljski obrt u Hrvatskoj još će dugo čuvati vaše dragocjene uspomene.