Mlin star 250 godina još uvijek radi u Gračanima

Jeste li znali da u zagrebačkim Gračanima još uvijek postoji mlin? Još uvijek radi i melje žito iako je sagrađen prije gotovo 250 godina. Njegovi vlasnici, članovi obitelji Banić, brašno ne kupuju u trgovini.

Prije gotovo 40 godina ovaj je mlin u zagrebačkom naselju Gračani proglašen spomenikom kulture. Iako bi se po toj tituli dalo naslutiti da je njegovo vrijeme odavno prošlo, Rudolf i Nada Banić vode računa o tome da ga sačuvaju od zaborava. Mlin je u funkciji za potrebe obitelji i prijatelja, ali otvoren je i za posjetitelje.

Mlin je danas za većinu mališana nepoznat pojam. Zato je prava atrakcija za djecu iz vrtića i osnovnih škola, koju odgajatelji i učitelji rado dovode u ovaj mali gračanski raj. Kući ponesu suvenire koje izrađuje Rudolfova kći, a za uzvrat obitelji Banić ostavljaju crteže mlina. 

Budući da se mlin nalazi uz izvor potoka, voda se ne smrzava. Zahvaljujući tome, nesmetano je radio cijelu zimu. Stvari su se promijenile. Stari zanati su gotovo nestali, a ljudi puno manje međusobno komuniciraju.

Banići su danas najviše kontakta s posjetiteljima. Obično su to planinari, slučajni prolaznici i turisti, no bilo je i ministara, gradonačelnika, pa čak i predsjednika države. U knjigu utisaka tako se prvi upisao Stjepan Mesić. Pa ipak, jedna od najdražih posjetiteljica Rudolfu je bila glumica Smiljka Bencet, popularna Regica iz nenadmašnih Gruntovčana. Budući da je u blizini Veleposlanstvo Narodne Republike Kine, nisi im rijetki niti posjetitelji iz te zemlje.

Bez obzira odakle dolazite, osjetit ćete toplinu, bliskost i poveznost s ovim čarobnim mjestom. Bit će vam teško odoljeti domaćem kolaču od svježe mljevenog brašna, ali i pričama koje će vas udaljiti od svakodnevice. I barem na kratko - otvoriti vam vrata u neki drugi svijet.