Podijelite radni prostor i troškove za njega

Rad od kuće većini je san. Mogućnost da ujutro ostanete u toplini svoga doma, skuhate kavu i prionete na posao zvuči primamljivo. No mnogi upadnu u zamku, pa usput kuhaju ručak, malo pospremaju, zagledaju se u televiziju... i tako sat po sat vrijeme prođe, a vi niste skoro ništa napravili.

Iznajmljivanje poslovnog prostora je skupo, a još ga treba i urediti i plaćati račune. U svijetu su smislili rješenje, koje polako dolazi i k nama - radni prostor za dijeljenje. Ekipa Dobrog jutra provjerila je kako coworking funkcionira kod nas.

Marko Vitas, IT stručnjak nakon završenog FER-a i rada u lokalnoj IT tvrtki poželio je raditi kao freelancer, slobodnjak. Počeo je raditi u vlastitom domu, no shvatio je da mu nedostaje kontakt s ljudima za vrijeme rada. Odlučio je isprobati dijelite radni prostor.
 
U dijeljeni radni prostor na posao dolazite kad hoćete, radite koliko hoćete i družite se kad i ako hoćete. I dalje ste samostalni, ali više niste sami. Ovo mi pruža produktivnost. Maknem se od kuće i znam da je vrijeme ovdje vrijeme za rad, ne za blejanje u strop, iskren je Marko. Ovdje dođem fokusirano napraviti neki posao.

Petra Ban, turistička djelatnica također kaže da je raditi od kuće puno teže, puno manje motivira nego raditi u nekakvoj zajednici gdje osim što imaš prostor, a nisi doma gdje imaš poriv čistit i kuhat, imaš i ljude s kojim možeš popričat, možda ne čak da rade isti posao, ali podijeliti mišljenje popiti kavu.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj je sve više takvih prostora. Radnih prostora koje dijeli više nezavisnih profesionalaca i malih poduzetnika. Mirela Marović Omerzu, vlasnica coworking prostora kaže da je slogan ovog coworking: mjesto gdje se dijeli prostor, znanje i ideje. Poanta rada u coworking prostoru je da se ljude potiče na suradnju. Nisu prisiljeni na suradnju, ali je nekad dobro naći nekog potencijalnog suradnika kojeg inače ne bi sreo da radiš u nekom svom izoliranom uredu ili da radiš od kuće.
 
Osim socijalnog dijela, vrlo je važno i to da je coworking i financijski isplativ. Sve dijele – prostor, sve što je potrebno za rad pa tako i sve troškove što je puno prihvatljivija varijanta od iznajmljivanja vlastitog ureda sa svim troškovima 12 mjeseci u godini, ističe Mirela. 

Centar grada, brzi internet, printanje, kopiranje, skeniranje, jedino što vam treba je vlastito računalo, no i ono se prema potrebi može osigurati. A ako iz bilo kojeg razloga neko vrijeme nemate potrebu odlaziti na posao, ne samo da se nećete nikome morati opravdavati nego nećete ni plaćati članarinu. Mnogo stranaca dolazi u ovakve prostore raditi. Za boravka u inozemstvu i Marko ga je koristio.

Ovakav stil rada širi se svijetom, nastao je u Americi prije 10 godina. Slobodni umjetnici i mali poduzetnici otada uživaju dijeleći prostor, ideje, mišljenja, udružuju se ili jednostavno odrađuju svoj posao. Zgodna ideja, zar ne?