Znate li da i odjeću možete posuditi?

Koliko ste puta u životu kupili neki skupi komad odjeće, a odjenuli ga samo jednom? Kako biste to izbjegli, odnedavno u Zagrebu možete posuditi odjeću i nakon uporabe vratiti. Ekipa Dobrog jutra provjerila je kako posudba funkcionira.

Zamišljate se u prekrasnoj dizajnerskoj haljini, glamuroznoj i elegantnoj… ali si je jednostavno ne možete priuštiti! Kako bi svaka žena, bez obzira na 'dubinu džepa' mogla ostvariti ovakav san, pobrinule su se Nika Balon i Matea Bajt. Cure su uredile prostor koji samo izgleda kao trgovina, ali se u njemu odjeća ne kupuje, nego posuđuje. Tog se dosjetila Nika iz čiste iz potrebe. Od brojnih stajanja pred ormarom i plakanja da ne nemam što obući… Razmišljala sam kako bi  bilo dobro mjesto gdje se može doći, uzeti kad ti nešto treba i jednostavno vratiti. I pričala sam s Mateom, na kavici na plaži. Ona se oduševila i rekla 'idemo'! Matea je htjela otvoriti vintage shop, no posudionica odjeće bila je bolja ideja.

U svojoj posudionici imaju stvari koje su nabavile na bazarima – vintage,  unikatnih do dizajnerske robe, ima stvarno svega, kažu djevojke. Drže sve, od cipela do bundni, od veličine XS do veličine XL. Iako su pri otvaranju posudionice na umu imale studentsku populaciju, vremenom su počele dolaziti i gospođe koje posuđuje odjeću za posebne prilike – kazalište, svadbe i slično. Puno je više interesa nego što su ga očekivale. 

U zajednički ormar možete zakoračiti na nekoliko načina. Jedan je da se učlanite na mjesečnoj bazi i u tom razdoblju posuđujete odjeće koliko vam srce želi ili pak posuđujete jednokratno. Ne morate biti član, no imat ćete jednak tretman. Svima pomognemo i sredimo ga. Nama je bitno da osoba sretna izađe odavde, ističu Nika i Matea.

Odjeću koju ste nosili ne morate čistiti, cure će to učinit će za vas. No što ako odjeću oštetite? Ako je nešto što možemo popraviti, cif i slično u tom slučaju mušterija ne treba dati novac, ali ako je veće oštećenje ili za taj artikl da novac ili može naći zamjenski, objašnjava Matea.

Ideja o posuđivanju odjeće na ovaj način jedinstvena je u Hrvatskoj, a Nika i Matea planiraju otići i korak dalje. Želja im je u budućnosti imati vlastitu kolekciju i uspješno zakoračiti u dizajnerske vode.

Do tada rado će vam poslužiti kao stilistice i pomoći da na idućoj svečanoj prigodi zablistate.