Tart s bademovim tijestom i kremom od badema i tonke, Čoko kuglice i Praline s narom

Ekipa Jabuke: Christian Misirača i Ivana Subašić, ekonomistica iz Zagreba, pobijedila je ekipu Kruške: Nenada Posavca i Irenu Žalac, aranžerku i konobaricu iz Zagreba.
Gošća kuharica bila je Maja Kefeček koja se specijalizirala za pripremanje zdrave hrane.

Recepti Maje Kefeček

Tart s bademovim tijestom i kremom od badema i tonke

Sastojci:

Tijesto:

- 200 g bademovog brašna
- 100 g polubijelog brašna
- prstohvat soli
- 100 g hladnog bio-margarina
- 100 ml agavinog sirupa
- nekoliko žlica bademovog mlijeka,
  da poveže smjesu

Krema:

- 400 ml sojinog vrhnja
- 1 žlica bademovog maslaca
- ½ do 1 tonkine sjemenke u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa
- 200 g čokolade za kuhanje (tamne)
- listići badema

Priprema

•Za tijesto pomiješajte suhe sastojke, dodajte margarin i agavin sirup te toliko mlijeka koliko vam treba da dobijete homogenu pastu. Smjesa će biti dosta mekana pa je lagano utisnite rukama u margarinom premazani kalup za pite (veličine oko 28 cm). Izbodite tijesto vilicom i pecite na 200 °C oko 15-20
minuta, dok ne porumeni. Ohladite u kalupu.
•Za kremu zagrijte u posudi sojino vrhnje, bademov maslac, javor i tonku u prahu (začin tonku usitnite u mlincu za kavu). Kad se mješavina s vrhnjem zagrije do vrenja sklonite s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice. Pjenjačom sve pomiješajte u homogenu smjesu i rasporedite na ohlađeno tijesto.
Pospite bademovim listićima i pustite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Napomena: možete umjesto tonke upotrijebiti ½ žličice vanilije u prahu.

Čoko kuglice

Sastojci:

- 200 g pečenog lješnjaka
- 60 g oblatni
- 3-4 žlice kakaa u prahu
- agavin sirup
- 2 žlice kokosovog ulja ili biomargarina ili maslaca da poveže smjesu

Priprema:

Usitnite u blenderu oblatne i pržene oguljene lješnjake, dodajte kakao u prahu te agavin sirup i masnoću po želji.
Od smjese oblikujte kuglice i po želji uvaljajte ih u kakao u prahu, amarant kokice ili pečene lješnjake.

Praline s narom

Sastojci:

- kuvertura tamne čokolade
- svježi nar (šipak)

Priprema:

U kalupe za praline stavite svježi nar. Čokoladu usitnite na kockice ili narežite na manje komade. 2/3 čokolade stavite otopiti na pari, a ostatak (1/3) ubacite nakon što se prvi dio otopio i makli ste ga s vatre. Miješajte da se i ostatak otopi. To se zove temperiranje čokolade.
Prelijte nar s otopljenom čokoladom i ostavite da se stvrde preko noći. Možete ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a možete kad se malo stvrde staviti da u hladnjak.
Umjesto nara u praline možete staviti po želji list svježe mente, koricu limuna i papar, amarant kokice, rižine poppies, suho voće, razne kremice, jestiva eterična ulja i sl.
(Kuvertura je vrsta čokolade koja se koristi za glazure i ukrase).


Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 3. veljače:


Umak od češnjovki s palentom ili grizom


Tjestenina s umakom od kulena, graha i paprike


Zapečene kapice s morskim plodovima na kremi od cikle
Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.