Nizozemska policija obučava orlove za rušenje dronova

Nizozemska policija, suočena sa sve većim brojem ilegalnih dronova koji predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti, krenula je u zanimljiv pokusni projekt: obučavanje orlova za rušenje bespilotnih letjelica.

To je niskotehnološko rješenje za visokotehnološki problem, rekao je glasnogovornik policije Dennis Janus. Ideja se pojavila zbog velikog porasta amaterskog korištenja dronova. Policija se zabrinula zbog bespilotnih letjelica oko zračnih luka ili iznad javnih događaja poput političkih skupova. Moguća rješenja koja je nizozemska policija razmatrala uključuju bacanje mreža na dronove, ometanje njihovih radio signala i preuzimanje kontrole nad njima kao i rušenje pomoću ptica grabljivica.

Ljudi ponekad misle da je to obmana, ali zasad se pokazalo vrlo učinkovitim, kazao je Janus. Policija je objavila video snimku na kojoj se vidi orao kako kandžama hvata dron i odnosi ga na tlo. Sjoerd Hoogendoorn iz tvrtke 'Guard from Above', koja radi s policijom na razvijanju tog projekta, rekao je da ptice trebaju proći obuku kako bi dronove prepoznavale kao plijen. Nakon svake uspješne 'akcije', ptice dobiju nagradu u obliku komadića mesa.

Hoogendoorn je rekao da je jedini problem koji imaju veliki broj uništenih dronova korištenih za testiranje. Međutim, nepoznanica je kako će se ptice ponašati na mjestu gdje je puno ljudi. Testiranje orlova kao potencijalnih lovaca na dronove potrajat će nekoliko mjeseci, a policija će donijeti odluku o tome hoće li nastaviti s tim projektom do kraja godine.