Dok Kosor vidi Budimira kao ministra u 'drugoj turi', on odbio

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor potvrdio je kako je razočaran zbog toga što HSLS-ov Josip Budimir nije ušao u Vladu, ali i ustvrdio da će Budimir ministrom postati "u drugoj turi".

Ja sam razočaran, prije svega zbog građana Hrvatske, što nije ministar gospodarstva ili poduzetništva. On bi stvarno mogao dati veliki doprinos hrvatskoj vladi, mogao bi pomoći gospodinu Oreškoviću, ali takve su bile okolnosti da su ministri bili birani samo iz redova HDZ-a i Mosta, rekao je Kosor u emisiji "Gradski oci" radija Yammat. 

Josip Budimir reagirao je na Kosorov stav. U Dnevniku 3 HRT-a izrazio je uvjerenje da će ova Vlada biti stabilna, tako da za sebe ne očekuje mjesto u njoj, kako je Darinko Kosor rekao ranije, u drugom krugu. Bilo bi dobro da svi ministri ostanu u svojim resorima i da dobro odrade svoj posao. Ovo je zadnja vlada koja ima priliku nešto učiniti i nadam se da će uspjeti, naglasio je Budimir.

Inače, Darinko Kosor još je u emisiji podsjetio i da u Vladi nema ni ministara iz HSS-a, HSP-a AS ni Bandićeve stranke. Ali, ja bih rekao, to je ona prva tura ministara. Znate da se ministri uvijek mijenjaju, da neki ne izdrže dulje od tri mjeseca, šest mjeseci. Poslije će doći i jedna druga tura, vjerujem da će u drugoj turi Budimir biti ministar, ali ne samo on nego i mnogi drugi kvalitetni ljudi koji sada nisu izabrani, rekao je Kosor.

Potvrdio je da se između HSLS-a i partnera u Domoljubnoj koaliciji razgovaralo o tome da Budimir dođe na čelo nacionalnog holdinga, koji bi objedinio sva državna poduzeća.

Predsjednik HSLS-a odgovarao je i na pitanja o različitim tumačenjima iz vladajućih stranaka o tome na koji bi način trebalo birati čelnike javnih tvrtki. Vidjet ćemo, tu je Vijeće za suradnju, osobno sam član tog vijeća i mislim da je naša uloga malo prenapuhana. Evo, ja sam član, a još ne znam kad je sastanak, a kamoli koji su kriteriji, kazao je Kosor. 

Pravila igre još nisu dogovorena, još nije dogovoreno hoćemo li birati samo dužnosnike, dakle zamjenike i pomoćnike ministara, ljude u agencijama, hoće li, kao što je jučer bila rasprava, za uprave ići javni natječaj ili ne. To tek moramo dogovoriti, dodao je.