Napravite sami svoju masku

U Velikoj Gorici fašničke povorke ove godine nastupaju 6. i 7. veljače. Ekipa Dobrog jutra posjetila je Folklorni ansambl Turopolje i provjerila kako se oni pripremaju za najluđe dane u godini.

Turopoljski maskenbal više od jednog stoljeća svake zime uveseljava stanovnike Turopolja i Velike Gorice. S obzirom na to da se nekada davno na tim područjima nije slavilo Martinje, vino su krstili na fašnik. Prije se išlo na kolima po selu. Na kolima je bila velika bačva, na njoj fašnik od slame. Kroz tijelo su mu provukli šlauf pa su kroz to nalijevali vino. To je bio jedan veliki gemišt kojeg su kasnije na nekoj od svojih zabava popili, opisuje kako je to nekada bilo Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje.

Mladi iz folklornog ansambla Turopolje dočarali su kako se prije 50-ak godina pripremala svadba za fašničke dane. Običaj je bio da se muškarci oblače u žene, a žene u muškarce. Uz odjeću često je svatko sebi izrađivao i masku.

Kruna Tarle, likovna i kazališna umjetnica pokazala je kako i danas možemo napraviti sami svoju masku, kako kaže, kreativniju od onih kupovnih. Pomoću gipsanog odljeva lica možete napraviti masku na vlastitom licu, umnožiti i pokloniti prijateljima.

Za izradu ove maske potrebno je oko pola sata. Upotrijebit ćete gipsani zavoj, vazelin ili kremu za lice, maramice i posudu s vodom. Kosa se poveže, zaštite se dijelovi, obrve i trepavice, da se gips ne prilijepi. To je zapravo obično kaširanje kao papirom ili tkaninom, ali gipsani odljev se brže suši. Kruna vjeruje da se čovjek pod maskom ne skriva nego baš suprotno - otkriva još više o sebi.

Maska koju Kruna izrađuje suši se 10-ak minuta, a onda se polagano odvoji od lica. U trenutku kada se osoba vidi obično doživi neku vrstu katarze, jer je prekrasno vidjeti svoje lice izvana. Prvi put ga vidiš ovako, bez boje i ostalih detalja. I onda se pitaš – zar sam to ja? Tako izgledam?

Hoćete li na kraju posuditi neku staru masku, izraditi vlastitu ili kupiti je u trgovini, manje je bitno. U danima koji slijede najvažnije je da ju imate i da se veselite.