Upoznajte raja dhiraja jogu

Pula nas je dočekala u suncu, puhalo je blago i more se mreškalo. Pravi mir i ugoda. Posve je logično bilo upoznati još jedan tip joge koji ima zanimljivo ime – raja dhiraja, a podučava ju Tanja Nikolić.

Njezin je put povratka u rodnu Pulu bio vrlo zanimljiv. Željela je naime živjeti u toplim krajevima pa se na sedam godina odselila na otok Sal na Zelenortskim otocima. Ondje se upoznala s jogom, a dugo je vremena provela i u Indiji gdje je sa svojom učiteljicom učila jogu raja dhiraja. Po povratku u Pulu odlučila je znanje podijeliti sa svojim sugrađanima.Raja dhiraja nije stil, kaže nam Tanja, već škola joge koja uključuje niz praksi. Po vidu vježbanja joga stavova ili asana, koji su tek jedan od osam udova Patanjalijeve ashtanga joge na kojoj se bazira raja dhiraja. Naglasak nije samo na jačini već i na ispravnom disanju i poravnanju te mirnom, ali ustrajnom tijeku kretnji. Često se asane popularno nazivaju 'fizičkom jogom'. Međutim one ne samo da daju tonus mišićima, povećavaju gipkost i poboljšavaju ispravno držanje na iznimno učinkovit način već i duboko utječu na endokrine žlijezde, uravnotežujući izlučivanje njihovih hormona što ostvaruje psihičko i emotivno dobro stanje.

Ova praksa može biti orijentirana ili na hatha ili na dinamičnu vinyasu, s primjenom zadržavanja daha jedinstvenim u raja dhiraji. To je bitno, jer se tada vitalne energije u tijelu poznate kao prana mogu razmjestiti na optimalan način tako da rad žlijezdi i njihovih fino tvorenih duplikata poznatih kao čakre – koje prema jogijskoj znanosti određuju naše cjelokupno zdravlje – postane uravnotežen.

Upoznajte Tanju i ovaj način vježbanja na www.salyoga.com/hr, a Tanju možete naći i na www.getalife.hr.