'Krhotine sjećanja iz Domovine i izbjeglištva'

Po majci Poljak, po ocu Hrvat. Samo je jednom dosad bio u domovini svojih predaka. Iako je ljetovao na Jadranskoj obali, u Svetom Petru Orehovcu, gdje mu je rođen i živio djed - Christopher zvani Krsto nikada nije bio. Nedavno je posjetio to malo potkalničko mjesto kako bi prisustvovao promociji knjige rukopisa svojega djeda Milivoja Mostovca.

Sveti Petar Orehovec. Malo mjesto podno Kalničke gore. Christopher Krsto Mostovac posjetio ga je prvi put. Do sada nikada nije bio ovdje. Dugo je maštao da će jednom doći u domovinu svojih predaka, no obiteljske obveze i posao nisu mu to dopuštali.

Krsto je s prijateljima i rođacima obišao cijeli orehovečki kraj. Upoznao se i s poviješću mjesta koje je njegov djed zbog rata i bijede morao napustiti. Djed je zapisivao razne doživljaje i iskustva, ali nije doživio objavu svog rukopisa. Umro je prije tiskanja knjige. Njegove su riječi tek sada ukoričene u 'Krhotinama sjećanja iz Domovine i izbjeglištva'. Knjiga je predstavljena u Svetom Petru Orehovcu.

U domovini svojeg oca Krsto se zadržao samo dva dana. Obveze mu ne dopuštaju duži boravak. Osim djedove knjige, sa sobom će ponijeti i lijepa sjećanja iz mjesta predaka.