Sve je više novih ptica uz more

Zime su sve toplije i blaže, u Jadran su, poznato je, stigle neke nove vrste riba. Ali ne mijenja se živi svijet samo u moru, već i uz obalu. Više nije rijetkost da šetajući uz more, susretnete labuda ili rodu.

Labud na moru baš i nije tipična razglednica s Jadrana. Barem nije bila donedavno, no, čini se, mogla bi uskoro postati. Danas ih se viđa gotovo u svim jadranskim uvalama. Dolaze povremeno, odlaze, pa se vraćaju. No, ima i onih, koji su odlučili ovdje osnovati obitelj.

Sve je više novih morskih vrsta u Jadranu, ali i novih ptica uz more. Nedavno je roda posjetila Diklo, a flamingo ninsku solanu. U Posedarje su stigle i liske, njih 2 tisuće, na tradicionalno, toplo zimovanje. Svjetska meteorološka organizacija, potvrdila je da je protekla, 2015 godina, bila najtoplija otkad postoje mjerenja.

Zato idući put kad krenete barkom na more, ili u šetnju obalom, promotrite uz riblji, i ptičji svijet.  Uz jato galebova, možda proleti poneki labud, ili roda, ili neki novi, leteći gost, koji se upravo sprema na put.