U Dubrovniku svečano otvorena 1044. Festa svetoga Vlaha

U Dubrovniku je 2. veljače, na blagdan Kandelore, tradicijskim ceremonijalom crkvenog i svjetovnog programa, svečano otvorena 1044. Festa svetoga Vlaha, a svjetovni dio feste počeo je odavanjem počasti poginulim braniteljima uz Spomen križ na dubrovačkom groblju Boninovu.

Svim poginulima u Domovinskom ratu počast su odali predstavnici Grada Dubrovnika i Vukovara te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U 11 sati u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica gradskoga vijeća Grada Dubrovnika.

Svečani blagdanski program nastavljen je brojnim kulturnim zbivanjima sve do tradicijskog trenutka u kojem su Zelenci s gradskog Zvonika označili 15 sati i 30 minuta kada je na prostoru pred svečevom crkvom počelo ceremonijalno otvaranje Feste.

U nazočnosti Dubrovčana, uzvanika i štovatelja blagdanske prigode, podizanjem svečevog barjaka na Orlandov stup i puštanjem golubica počela je ovogodišnja Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, koja će trajati do 7. veljače.