Nakić: Od izbora u zdravstvenim ustanovama zaposleno 500 osoba

Ministar zdravstva Dario Nakić rekao je u emisiji Studio 4 kako će inzistirati na kvaliteti, uvođenju reda i potpune transparentnosti te financijski održivog sustava. Proračunski plan za zdravstvo za 2016. bio je veći za 300 mil. kn, ali od ministra financija danas neću tražiti povećanje proračuna. Uvest ćemo  racionalizaciju unutar sustava, a novac ćemo koncentrirati na najbitnije - liječenje bolesnika, rekao je Nakić.

Opovrgnuo je najave iz medija o smanjivanju prava pacijenata. 'Naprotiv, moja je namjera  povećanje prava pacijenata. Određene usluge ćemo staviti u nadstandard - stručna društva će odrediti standard, ali ako netko želi nešto više, dobit će to za novac, a taj novac ćemo upotrijebiti za osnovno liječenje pacijenata. To smatram zaštitom prava pacijenata.'

U Hitnoj službi pokušat ćemo ustanoviti standard 'zlatnog sata', kazao je ministar. Naglasio je da su prijepori oko Hitne helikopterske medicinske službe sve veći i veći. Ugovor s talijanskom tvrtkom stajao  je 10,5 mil. kn. Nije li logično da prvo popričamo s MORH-om i da svoj novac trošimo kod nas?, upitao je.

I na pitanje o sanaciji bolnica odgovorio je protupitanjem - 'U prvoj godini sanacije je stvoren novi dug od 1,5 mlrd. kuna. Je li trebam što više reći?' 'Unutar sustava treba uvesti red da se liječnici mogu profesionalno ostvariti, to ćemo nastojati popraviti i tada će biti manji odljev zdravstvenih radnika. Već sam počeo pregovore sa liječničkim organzacijama da damo dignitet profesiji. Oni traže pristojne uvjete, traže dostojanstvo', rekao je Nakić.

Nakić je donio naputak o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama nakon što je vidio podatke po kojima je u razdoblju od 8. studenoga 2015., kada su održani parlamentarni izbori, do 25. siječnja ove godine u zdravstvenih ustanovama zaposleno 500 osoba na neodređeno vrijeme.

Hini je izjavio da je odmah po preuzimanju dužnosti zatražio podatke o broju zaposlenih u sustavu, a iz tih se podataka vidi da su u dijelu zdravstvenih ustanova u protekla dva i pol mjeseca bili zaposleni zdravstveni i nezdravstveni djelatnici.