Kako izgleda gala večera u kiltovima za sve ljubitelje Škotske

Rođendan škotskog nacionalnog barda Roberta Burnesa već se više od dva stoljeća tradicionalno obilježava širom svijeta, pa tako i kod nas.

Premda je škotski bard bio poznat po borbi za ženska prava, u početku je ova proslava bila namijenjena samo muškarcima, a danas su žene ravnopravne sudionice. 257. proslavu rođendana škotskog barda Roberta Burnesa u Zagrebu organizirao je Britanski poslovni centar.

Burns Night
 je izuzetno veseo i važan događaj za Škote i prijatelje Škotske te ga slave milijuni ljudi svake godine po protokolu koji se nije mijenjao više od dva stoljeća. Zagrebački Burns Night okupio je i ove godine brojne uvažene goste, diplomate predvođene britanskim veleposlanikom Ianom Cliffom, predstavnike stranih kompanija te prijatelje Škotske.

Već 200 godina Burnas Night se organizira po ustaljenom protokolu koji se sastoji od zdravica, recitiranja Burnsove poezije, kušanja tradicionalne škotske hrane čiji je najvažniji element haggis te naravno škotskog viskija koji je pokretač za tu veselu i zgodnu večer, objašnjavaju organizatori.

U duhu poezije škotskog barda proslavljenog po borbi za ljudska prava, 'Burnes Night' tradicionalno je mjesto i prikupljanja pomoći te se svake godine prihod daruje u humanitarne svrhe. Više o tome doznala je ekipa emisije 'Život je lijep'.