Tajna izrade suminagašija, drevne japanske vještine slikanja

Na nedavno održanom Artomatu - Sajmu nekonvencionalne umjetnosti, jedna od atrakcija bila je radionica suminagašija. Riječ je o drevnoj japanskoj vještini slikanja tušem po vodi.

Tajna izrade suminagašija dugo se čuvala u šintoističkim hramovima u Japanu. Upotrebljavali su ga svećenici i to za proricanje budućnosti, najčešće bogatom sloju. U Europu je trgovačkim putovima stigao između 13. i 14. stoljeća, a zbog jedinstvenog otiska koristio se kao zaštita dokumenata.

Ideja je koncentrirati se na nekakav događaj ili na neku osobu. Intenzivno razmišljanje o nekom događaju ili osobi, odrazit će se na crtež i tako će misao postati slika, a doživljaj upravo tog trenutka ostat će zapisan na papiru.

Suminagaši je moguće izvesti i kod kuće. Potrebna je plitka kadica ili pladanj, obična voda, malo razrijeđenog deterdženta koji će smanjiti površinsku napetost vode i tuš. Postoje i radionice na kojima se može naučiti, a one dosad održane u Hrvatskome društvu likovnih umjetnika bile su vrlo posjećene.