Dokumentarni film 'Kako živi narod', jedinstveno djelo o tradiciji i očuvanju baštine

Život u zamosorskim selima prije osamdesetak godina tema je prije gotovo dvije godine napravljenog, ali široj javnosti još neprikazanog i gotovo nepoznatog filma 'Kako živi narod'.

To jedinstveno djelo, koje je do najsitnijih detalja oživjelo danas zaboravljene običaje, stvorilo je samo šest članova filmske ekipe i stotinjak volontera. Cilj autora je edukacija današnjih naraštaja i očuvanje baštine radi očuvanja života - u današnjim vremenima.

Film je nastao na temelju sjećanja stanovnika i zapisa u knjigama Rudolfa Bičanića i don Frane Ivaniševića. Financirala ga je općina Dugopolje, a sažetak za medije Turistička zajednica. Nošnje je posudio KUD 'Pleter', a doprinos u radu dar je glumačke i filmske ekipe.

Željeli smo dati naš mali doprinos očuvanju kulturne baštine, običaja i načina života kakav je bio tridesetih godina prošlog stoljeća i da ovaj film bude podloga za kulturni centar, rekao je direktor TZ Dugopolje Tomislav Balić

Autori kažu kako je inicijalno snimanje trajalo 12 dana, jer je sve bilo pripremljeno unaprijed te da se sve radilo planski. No, s obzirom da smo morali popratiti čak četiri godišnja doba, ostatak snimanja trajao je još godinu dana, objašnjavaju autori.