Počelo 49. šokačko sijelo, najvažnija kulturna manifestacija u Posavini

'Malim šokačkim sijelom' počela je najvažnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini, 49. šokačko sijelo. Deset KUD-ova iz cijele Slavonije izmjenjivalo se na pozornici dvorane Mladost, a sve je završilo velikim slavonskim kolom.

Na praznik folklora u Županju stigli su mališani iz cijele Slavonije. Jer malo sijelo otvara veliko, koje se ove godine održava pod geslom 'Idem šorom i pjevam bećarac'. Počelo je s dječjim Šokačkim sijelom zbog velikog interesa djece koja su se željela pokazati u narodnim nošnjama, kažu organizatori.

Ova manifestacija temeljena na bogatoj tradiciji i kulturi Slavonije u Županji će se održavati od 30. siječnja do 9. veljače. Počevši vrlo skromno, sada već davne 1967. godine, Šokačko sijelo je iz godine u godinu postajalo sve raskošnije ukazujući na neiscrpno bogatstvo slavonske narodne baštine.

U sklopu sijela županjskim ulicama prošla je i povorka konjanika. U pokladnom jahanju ove je zime sudjelovalo oko 80 gizdavih lipicanaca. Kako je to izgledalo doznala je ekipa HTV-a.