Predstavljeno blago crkve u Vodnjanu! Neprocjenjive relikvije 19-ero svetaca

Vodnjanska crkva svetoga Blaža stoljećima čuva neprocjenjivo blago - mnogobrojne relikvije svetaca. Nakon trogodišnje znanstvene analize u Zavodu za patologiju u Splitu, reklivije su, uoči blagdana svetoga Blaža vraćene u crkvu. Znaju se nove činjenice o relikvijama i velikom potencijalu koji pružaju.

Nakon završene znanstvene analize oko 800 ostataka povezuje se s 19-ero svetaca. Njihova se imena znaju, no ne i točno kojem od njih pripada koja relikvija. To je veliki zadatak koji je pred nama. U svijetu su te relikvije identificirane i zabilježene po imenu sveca. Nadam se da ćemo jednog dana i mi uspoređivanjem relikvija i karakteristika, moći saznati kome pripadaju, kaže župnik crkve svetog Blaža Vodnjanu Marijan Jelenić.

To se točno želi utvrditi, ali i ovakvu jedinstvenu zbirku predstaviti na odgovarajući način. Stoga se u aneksu crkve na tisuću četvornih metara želi urediti prezentacijski centar. U prvom redu, kako bi se što bolje prezentirala religijska i kulturna baština te tako proširile spoznaje o djelovanju župe, župne crkve svetoga Blaža i njezinoj bogatoj riznici.

Taj bi projekt trebali zajednički realizirati Porečko-pulska biskupija, Ministarstvo kulture te Ministrstvo turizma, Istarska županija i grad Vodnjan.