Hrvatski bajkeri na Route 66

U putopisnom dijelu emisije Dobro jutro, Hrvatska  gostovao je Ivo Kunetić, član Moto kluba Pleter Chapter Croatia.

Ivo Kunetić, zvan Deda najstariji je hrvatski bajker. On i još osam članova Kluba u 55 dana na motorima su prošli 16.000 km kroz 16 američkih država, od Chicaga do Los Angelesa. U studio je Deda stigao sa svojim moćnim Harleyjem.

Harley je promijenio Dedin način života i odveo ga u raj bajkera. Od 2012. je član Harley Owners Group (HOG) i Moto kluba Pleter Chapter Croatia. Najstariji je jer je u 71. godini, ali je pri tome najmlađi bajker. Bajker sam mislim od rođenja, ali dok sam bio mlad nisam imao novaca da si kupim motor, a kada sam došao u zrele godine nisam imao vremena za motor. Tako da sam pravi bajker postao tek sa 67 godina. Bajkerstvo mu znači jedno olakšanje u životu i veliku promjenu.
 

Ideja o osvajanju Amerike motorom već dugo postoji. Vrijeme da san postane stvarnost sazrelo je s 15. godišnjicom djelovanja HOG-a u Hrvatskoj.
 
Više od 16.000 kilometara na dva kotača duž cijele Amerike, po kultnoj Route 66 od Chicaga do Los Angelesa i natrag, kroz tri vremenske zone, 16 američkih država i 18 nacionalnih parkova. To je bio iskonski bajkerski izazov na koji su se uputili članovi moto kluba Pleter Chapter Croatie, hrvatskog ogranka najbrojnijeg moto-kluba na svijetu - Harley Owners Group.

S unajmljenim moćnim Electra Glide strojevima na putovanje života uputili su se 22. lipnja 2015., no pripreme i planovi počeli su dvije godine ranije, još 2013. Detaljne planove izradio je predsjednik Pletera Miljenko Mužević (62), građevinar-konstruktor koji je tome projektu pristupio kao gradnji nebodera. Miljac je prekaljeni bajker pa je prije američkog izazova već prokrstario cijelu Europu: od Rima i Sicilije do Irske, Portugala, Gibraltara, Letonije... Za potrebe puta izradili su opsežnu brošuru na 67 stranica u koju su upisane sve rute, svi gradovi, sve što vrijedi vidjeti na pojedinoj dionici, svi hoteli...

Putovanje su podijelili na četiri velike cjeline: Route 66, veliki nacionalni parkovi, boravak u Sturgisu – jubilarnom 75. motoreliju, najmasovnijem u svijetu; obilazak američkih velegradova na ruti (Chicago, St. Louis, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco) te završetak u središtu Harley-Davidsona u Milwaukeeju gdje se nalaze tvornica i muzej.

Za svaku rutu odredili su 'kapetane' koji su svoje smjerove proučili do zadnjeg detalja, od dopuštenih brzina kroz pojedine države do vremenske zone i uvjeta.
 
Troškovi nisu bili zanemarivi, jer je samo najam motocikala 5000 $ za svaki. Glavna točka prema kojoj su crtali kompletno putovanje bio je Sturgis, kultno odredište u Južnoj Dakoti, koje se početkom kolovoza pretvori u centar svijeta za stotine tisuća bajkera. Mitski 'bajkerski raj' ugledali su tek 43. dana 'jahanja' konjskih snaga. Tu su smještaj morali rezervirati dvije godine unaprijed jer Sturgis je 'selo moje malo' s 6 000 stanovnika, a ove godine, na proslavi 75. bajkerskog relija, preplavilo ga je 1 300 000 ljudi. Na prvom okupljanju 1938. godine bilo je sedam motora. Hrvatski 'motogang' bio je poseban u tom mnoštvu. Imali su svi jednake motore, pet istovjetnih unajmljenih Electri, što je u Americi nemoguće vidjeti.

Uživali su u umjerenom tempu, a u većini država i tako se ne smije voziti brže od 80 milja (128 km/h). Dnevni raspored uključivao je buđenje u 7 ujutro, vožnju sa stajanjima na unaprijed određenim točkama, a dolazak na odredište bio je oko 20 sati, pa odmah u noćni život, do sitnih sati. I zorom opet 'u sedlo'.