Glumci masovno istupaju iz HDDU-a! Juraga odgovara: Sve je nesporazum

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), kao i zbog neslaganja s recentnim pozicijama Društva, pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je 1. veljače iz članstva te udruge.

Dana 31. siječnja poslali smo zahtjeve za ispis iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom našeg Društva koje je kulminiralo posljednjim događajima. Na žalost, ne osjećamo se dijelom takvog HDDU-a i zato nam jedino preostaje da istupimo iz članstva, stoji u priopćenju. Ključni su razlozi nezadovoljstva način donošenja odluka, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora, a za dio njih izravni je povod bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslano članstvu u petak 29. siječnja, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

HDDU je strukovna udruga - umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja poštuje legitimno izabranu Vladu RH potvrđenu 22. siječnja 2016. u Saboru RH, i koja tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne RH nikada nije osporavala niti je izražavala svoj stav o izabranom ministru/ministrici kulture RH, stoji u Juraginu pismu, u kojemu se nadalje članove podsjeća da svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost. Ispisnice je dosad priložilo 50-ak glumaca, no, ta se brojka iz trenutka u trenutak povećava, pa tako njihov popis nije konačan, napominje se u priopćenju.

Svoje su povlačenje iz članstva HDDU-a do sad objavili glumci Milivoj Beader, Mia Biondić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Barbara Đurović, Petar Leventić, Edvin Liverić, Leon Lučev, Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Damir Markovina, Iva Mihalić, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Anđela Ramljak, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Marica Vidušić, Nina Violić, Vedran Živolić, Maja Katić, Dora Lipovčan, Milica Manojlović, Iva Visković Križan, Jure Radnić, Krešimir Mikić i Lada Bonacci.

Također, iz članstva HDDU-a ispisali su se dramaturzi Ivor Martinić, Sergej Pristaš, Jelena Kovačić, Olja Lozica, Vedrana Klepica, Nataša Antulov i Nina Gojić, te redatelji Ivica Buljan, Franka Perković i Anica Tomić. Na Juragino pismo članovi su reagirali komentarima na internetskim portalima, u kojima ističu da je i 'šutnja politički čin' pa tako izostanak reakcije na imenovanje ministra kulture koji svojim radom nije vezan uz resor kulture, a kojega prozivaju i zbog njegovih ideoloških stavova, smatraju snažnim i neprimjerenim političkim stavom.

Upozoravaju također na 'šutnju' struke u odgovoru na navodne prijetnje koje je glumica Nina Violić dobila nakon što je na zidu svojeg Facebook profila izrazila zabrinutost da je imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture resor kulture 'ugrožen i ponižen'. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) umjetnička je strukovna udruga koja svoje početke bilježi još od 1880., a danas broji više od tisuću članova.


Juraga: Sve je nesporazum, razgovarat ću sa svakim pojedinačno

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Slavko Juraga izjavio je kako žali zbog odluke nekih članova o istupanju iz članstva toga društva, ustvrdivši kako je došlo do nesporazuma te da će sa svakim pojedinim članom koji je najavio svoj odlazak iz HDDU-a pokušati osobno porazgovarati. Čitavu su atmosferu kreirali neki mediji koji nisu provjerili sve informacije pa su krivo i tendenciozno protumačili pismo koje sam uputio članovima HDDU-a, a koje se odnosi na zahtjev 30-ak kolega koji su zatražili da se službena elektronička pošta društva koristi za prenošenje peticije protiv izbora ministra kulture, kazao je Juraga.

Pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja priopćilo je kako istupa iz članstva HDDU-a, što su objasnili dugogodišnjim nezadovoljstvom radom i upravom Društva, te dijelom, pismom predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslanog članstvu u petak 29. siječnja, u kojemu članove podsjeća da 'svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost'. Pismom je želio objasniti članstvu da bi se objava peticije putem službenog e-maila HDDU-a protivila odluci izborne skupštine iz 2015., donijetoj nakon određenih tada aktualnih pritisaka, da se HDDU neće koristiti za bilo kakvo političko komuniciranje, što je tada podržala i većina članstva, istaknuo je Juraga.

Upravo se na to odnosilo pismo koje sam potpisao ispred Upravnog odbora HDDU-a. Ima nas 1076; mi smo politički raznolika skupina ljudi i ni sam ne znam tko može reći koji bi bio ispravan put u takvoj situaciji. Mislili smo da nije uputno da to (peticiju) prosljeđujemo jer je takva bila odluka skupštine, pojasnio je. Cilj je bio zamoliti ljude da u svojim komentarima budu pristojni: to je poziv na pristojnu komunikaciju i ništa više, dodao je. Upozorio je kako se situacija s kolegicom Ninom Violić, koja je dobila prijetnje smrću i silovanjem nakon što je na zidu svojeg Facebook profila izrazila zabrinutost da je imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture resor kulture 'ugrožen i ponižen', dogodila tek nakon tog pisma. Budući da ja nisam na Facebooku, zamolio sam neke kolegice da sastave priopćenje koje bismo onda proveli kroz upravni odbor i potom objavili, kazao je Juraga.


Kriva slika nastala 'krivom montažom'  

U međuvremenu su medijski napisi njegovo pismo okarakterizirali kao prijetnje i zabrane slobodnog izražavanja, te tako posredovali u kreiranju situacije temeljene na nesporazumu, dok je namjera samo bila da se spriječe polarizacije, što su potom neki kolege izradikalizirali, tvrdi. Administraciju HDDU-a zamolio je da pričeka s provedbom prispjelih zahtjeva, iako je svjestan da stupaju na snagu čim su zaprimljeni, kazao je, kako bi pokušao ispraviti 'krivu sliku očito stvorenu krivom montažom'. Istaknuo je kako bi vjerojatno i sam bio pogođen da se kojim slučajem našao u situaciji da pomisli da se pismo odnosi na kolegicu, te zbog toga tim više žali zbog svega, jer da je i jedan član u pitanju, bilo bi mi žao jer je odluka donijeta iz krivih razloga, poručio je.