Knin pet godina traži bivšu vojarnu - nade polaže u promjenu procedure

Grad Knin već pet godina od DUUDI-ja traži prostor bivše vojarne "Krka" kako bi ga iskoristili u turizmu. Projekt koči državna administracija. Ljuti su Kninjani jer umjesto da uređuju stotinjak hektara zemljišta, i danas popunjavaju dokumentaciju. Nekadašnja barutana bila bi mamac za turiste. A upravo u turizam se Kninjani uzdaju, imaju i prirodna i kulturna bogatstva.

Nekadašnju vojarnu i barutanu MORH je svojedobno ocijenio kao neperspektivne objekte. Od tada njima upravlja DUUDI.

Područje je interesantno, uz Krku. Namjeravali smo tamo napraviti objekte ugostiteljsko-turističke namjene, aquapark, auto-kamp i slične sadržaje, objašnjava obnašatelj dužnosti gradonačelnika Knina Nikola Blažević.

Pa su zbog toga prije pet godina mijenjali Prostorni plan. I od DUUDi-ja zatražili da im se na korištenje daju objekti i pripadajuće zemljište. Zahtjev nije odbijen, no od tada traje borba s administracijom.

Nažalost, osim puke korespondencije, elektroničkom ili službenom poštom, odgovora da se dopuni i uredi dokumentacija koju mi nikako, ni uz najbolju volju, ne možemo u ovom trenutku urediti, kaže Blažević. Jer svaka promjena nekog pravilnika ili odredbe, zahtijeva dodatnu suglasnost nekoliko ministarstava.

U susjedstvu traženog državnog zemljišta, kninska ekološka udruga. Kojoj je itekako stalo da se obogati tamošnja turistička ponuda. I mi pozivamo i državne i gradske institucije da se olakša procedura, da se jedinicama lokalne samouprave omogući lakše korištenje tih prostora. Postoje europski fondovi, mi u gradskim upravama i udrugama smo spremni, projekte znamo napisati i provoditi, znači treba samo malo olakšati proceduru, ističe tajnica Eko-udruge Krka Inga Kukolj.
A zašto postupak toliko traje, DUUDI ne odgovara. Projekt bi mnogo značio za ovdašnji turizam, pa Kninjani sve nade polažu u pojednostavljenje procedure pri traženju državne imovine, u svrhu lokalnog razvoja.