Obnovljena knjižnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Knjižnica Ekonomskog fakulteta osnovana je 1920. godine na tadašnjoj Visokoj školi za trgovinu i promet. Već u prvim godinama postojanja stvoren je kreditima i darovima fond od 1.030 knjiga podijeljenih u 'profesorsku' i 'đačku' knjižnicu.

Osim opsežnog ekonomskog knjižničnog fonda Knjižnica raspolaže i zbirkom rijetkih povijesnih primjeraka knjiga i drugih dokumenata, većim dijelom stvorene kupnjom privatne zbirke rijetkih knjiga tiskanih u razdoblju od 16. do 19. stoljeća.

Knjižnično dokumentacijski centar u izravnoj je funkciji realizacije obrazovne i znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta, kojoj je prilagođena nabava, obrada i cirkulacija knjižničnog fonda namijenjenog korisničkom potencijalu većem od 23 000 osoba. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska zavirila je u preuređenu knjižnicu.

U knjižnicu je učlanjeno više od 12 000 korisnika, a brojači dnevno zabilježe i
do 2 000 posjeta. Naši studenti su izrazito zadovoljni uređenjem knjižnice i mislim da je to ono što je važno istaknuti jer knjižnica je prije svega zbog naših studenata. Ako su oni zadovoljni, onda i mi zaista trebamo biti zadovoljni, ističe prof. dr. sc. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Dok voditeljica knjižnice Zrinka Udiljak Bugarinovski, smatra da je ovom obnovom knjižnica postala hibridna knjižnica,  odnosno da je došlo do spajanja tradicionalnih i modernih usluga.

Unutrašnjost je impresivno uređena, ali najveću pozornost privlači grafit autora Slavena Lunara Kosanovića. Na njemu je 29 mačaka koje predstavljaju godine Saturnova obilaska Sunca. Studentu su zadovoljni i sve ih više ispite sprema upravo ovdje. Najvažnije je u cijeloj toj priči je da smo stvorili prostore u kojima studenti rado borave. I vjerovali ili ne, naša knjižnica je zapravo prostor gdje se traži mjesto više, radosno govori dekan Žager. Kad govorimo o fakultetskim knjižnicama, uz knjižnicu zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ovo je definitivno najveća fakultetska knjižnica, a po broju korisnika možda čak i najveća, ističe voditeljica Udiljak Bugarinovski. U knjižnici je trenutno zaposleno 11 stručnih osoba, a sve više u radu knjižnice pomažu studenti. Najveća su pomoć u podrumima gdje se svakodnevno odvijaju velike akcije oko preseljenja fondova i uređenja.

Unutar 2 000 četvornih metara knjižnice nalazi se više od 130 000 svezaka knjiga, a na raspolaganju je i više od 17 000 e-knjiga. Sve je to dostupno i onima koji nisu studenti ekonomije.