Stigla nova dijeta! U SAD-u prava pomama za kavom koja potiče mršavljenje

Iako su liječnici skeptični, u SAD-u vlada pomama za novom dijetom koja se bazira na kavi s masnoćama, a navodno uz mršavljenje podiže i IQ.

'Bulletproof dijeta' stimulira mozak, daje energiju, potiče na rad, i čini od vas boljeg roditelja, prijatelja i bolju osobu,
kaže Dave Asprey koji je osmislio novi popularni način gubitka kilograma. Magično piće, 'bulletproof' odnosno 'neprobojna' kava radi se uz dodatak žličice maslaca, po mogućnosti ghee, i malo kokosovog ulja. Šećer ili med i mlijeko su strogo zabranjeni.

Hollywood, Silicijska dolina i Wall Street zaklinju se u novi omiljeni jutarnji napitak koji navodno čovjeka drži 5-6 sati, čini dobro srcu, pomaže u mršavljenju i povećava IQ. Popijete tu kavu ujutro i više ne mislite na hranu jedno dulje vrijeme. Mozak prima energiju koja ne dolazi od šećera, žudnja za hranom nestaje i osjetite neku vrstu slobode, kaže Dave Asprey koji je osmislio režim.

Gubite kilograme jer vaš metabolizam radi, a ne grickate između obroka, dodaje on. Ideju je dobio tijekom jednog putovanja u Tibet 2004. Osjetio je simptome visinske bolesti, sve dok nije probao njihov čaj s maslacom od jaka. Impresioniran čudesnim energetskim učinkom tog pića, odlučio ga je prilagoditi zapadnom načinu života.

Liječnici su kritičniji i kažu da ta dijeta funkcionira kao i bilo koja druga u kojoj se naprosto ljudi lišavaju hrane. Amy Schnabel, nutricionistkinja iz Los Angelesa naglašava: Ako osjetite navalu energije i bistrinu misli, to je vjerojatno od placebo učinka, kaže ona. Izvrsno miriši, kao da se aroma kave miješa s aromom svježih kokica s maslacem. Ima boju kao bijela kava i tekstura je otprilike ista kao kod bijele kave.

Bar što se izgleda tiče, jer kada čovjek istu pije, čini se gustom i kremastom. Okus je sasvim dobar, maslac upravo toliko potiskuje gorčinu kave da ne mršti nos ni onaj tko inače ne voli crnu kavu, nego je pristaša Stabrucks-škole. Ni malo nisam trebala siliti gutanje, iako mislim da bi žličica meda učinila čudo s okusom, ali šećer, mlijeko i svi drugi dodaci su strogo zabranjeni, dodaje Schnabel.

Dave Asprey pojašnja da kako djeluje 'Bulletproof' kava:

- u kvalitetnoj kavi je malo toksina koji bi djelovali protiv kofeina.

- puno masnoće usporava, ujedno i pojačava učinak kofeina na brži rad mozga.

- bio maslac je i sam po sebi pun antioksidantima, HDL-om, to jest dobrim kolesterolom i vitaminom K, čiji su pozitivni učinci opće poznati.

- kokosovo ulje je glavni izvor laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca (MTC), pojednostavljeno, to je masnoća koja se ponaša kao da je ugljikohidrat, izravno ga prerađuje jetra, te sadrži puno energije.

- puno masnoće pokreće takozvani ketogeni proces u organizmu, što otprilike znači da organizam potrebu za energijom pokriva iz masnoća, a ne iz ugljikohidrata, te kad potroši masnoću iz kave, počet će trošiti masnoću akumuliranu u organizmu.