I vi možete imati svoj mali kućni vrt

Dok čekate proljeće i toplije dane u kojim će ekipa Dobrog jutra u Zelenom jutru čeprkati po komadiću zemlje u vrtu ili zasaditi  rajčicu, začin ili cvijeće u lončanice na balkonu možete po preporuci iste ekipe zasaditi kućni vrt u staklenoj posudi.

Prof. dr. sc. Vesna Židovec, agronomkinja Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gostovala je u Dobrom jutru i pokazala kako jednostavno napraviti i njegovati minijaturni vrt u staklenoj posudi.

Za kreiranje minijaturnih vrtova mogu se upotrijebiti staklene posude različitih oblika i veličina.

Vrtovi u boci i terrarium su zatvoren sustav u kojem se biljke, ako su pravilno odabrane mogu održavati godinama uz vrlo male intervencije. Da napravite jedan takav vrt potrebno vam je: drenažni sloj za što može poslužiti sitna frakcija šljunka, odgovarajući supstrat, pribor za sadnju i održavanje bilja u boci i naravno biljke.

Pri odabiru biljnih vrsta morate voditi računa o tome da ih sve uskladite prema porijeklu biljaka i njihovim potrebama. Treba voditi računa da prostor u koji smještamo biljke odgovara njihovim potrebama - svjetlo, temperatura, vlaga zraka, supstrat, potreba za navodnjavanjem - pogotovo kad se biljke smještaju u tako ograničen i zatvoren prostor.

Sukulenti ili sukulentne biljke su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove,stabljike ili korijen. Tu spadaju kaktusi, čuvarkuća, aloa vera i mnoge druge. Zahvaljujući svojoj osobini čuvanja vode ne zahtijevaju puno vlage. Mogu biti različitih oblika i boja te njihovo miješanje i kombiniranje može biti impresivno.

Biljni materijali koje je koristila prof. Židovec:

1. Kombinacija
       Kovrčava paprat - Nephrolepis exaltata
       Kućna sreća - Soleirolia soleirolii
       Peperomia - Peperomia argyreia
2. Kombinacija
       Peperomia - Peperomia caperata 'Rosso'
       Hipoest - Hypoestes phyllostachya
       Afrička ljubica - Saintpaulia ionantha
3. Kombinacija
       Zebrina - Tradescantia zebrina
       Fitonija - Fittonia verschaffeltii
       Ficus pumila