Sve više škola ima e-učionice

Prva gimnazija Varaždin ove godine obilježava 380. godišnjicu rada. Svoju tradiciju nadograđuju najsuvremenijom tehnologijom, sadržaje obogaćuju novcem iz europskih fondova, a sve to omogućuje učenicima dobru uspješnost na maturi i lako upisivanje na željene fakultete. Iza svega stoji mnogo rada.

Varaždinska gimnazije jedna je od 20 škola u Hrvatskoj koje imaju e-učionicu – novi izazovi za 840 učenika i 89 profesora. Dvije su učionice potpuno opremljene pametnim ekranom i tablet-računalima, pripadnom mrežom i potrebnim alatima.

Sudjeluju u 4 ERASMUS projektu mobilnosti te kurikularnoj reformi, za čiju su provedbu iz europskog socijalnog fonda dobili milijun i 170 tisuća kuna. Poticajno je to okruženje i za tri vrijedne maturantice, koje su nedavno pobijedile između 419 timova iz cijele Hrvatske na 'Junior frash' natjecanju.

Barbara Mikašek, Matea Križanić i Anabela Ljubić gimnazijalke su prirodoslovno-matematičkog smjera, pa su ujedinile svoje znanje u matematici, fizici, kemiji, biologiji, geografiji. Za prirodne znanosti, vele, treba imati žicu, a tada još puno vježbati. Jedna drugu su nadopunjavale. Stara predrasuda kako u prirodoslovlju prednjače muški umovi, odavno je srušena, a hrvatske prvakinje to potvrđuju.

U klupama Prve gimnazije sjede i prvaci svjetskih natjecanja. To govori o tome koliki je broj naših učenika i veliki broj naših profesora uključen, izuzetno aktivan i mimo svih onih sati koje odrađuju redovno u nastavi. Dakle, puno, puno vremena i truda se ulaže, da bi se ovakvi rezultati mogli postići, ističe Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.Poput humanističke protuteže veliki je projekt 'Jačanje socijalne osviještenosti učenika Prve gimnazije Varaždin', za inovativnost u volonterskim aktivnostima nagradila Zaklada za civilno društvo – 'Otiskom srca'.


I u Osijeku u osnovnoj školi Vijenac od danas koriste e-učionicu. Prva je to e-škola u županiji.  Đaci će u novim učionicama pratiti nastavu matematike, fizike, biologije i kemije.

Učenici 6. razreda prvi put su koristili novu informatičku opremu koja je instalirana u dvjema učionicama, a u jednoj je bila i osječka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Više o takvoj vrsti nastave govorile su Tanja Paris, profesorica matematike i Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac.