Mirjana Rakić u Nu2: Ovo je moja domovina i nikad neću otići

Gošća emisije Nedjeljom u dva je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Ona je nakon izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje doživjela brutalan napad od strane organizatora prosvjeda koji je prije nekoliko dana obilježen uzvikivanjem ustaškog pozdrava i pjevanjem ustaških pjesama.

Rakić je rekla da je Vijeće donijelo zakonsku odluku. 'Nije bilo ugodno vidjeti tu masu ljudi. Nije problem u mirnome prosvjedu, ali ono što se dogodilo u Jagićevoj nije bio mirni prosvjed. Samim time da se išlo na instituciju, a onda i na mene, 'zazeblo' me', kazala je Rakić. 'Govor mržnje jest poniženje. Predstavnike prosvjeda primili smo jer je to najnormalnije, da kažu zašto. Oni to nisu rekli. Velimir Bujanac koji mi je predao četničku i partizansku kapu i Marko Jurič nisu ništa objasnili. To u što se prosvjed pretvorio, govori više o prosvjednicima, o tome kako je dobro bio organiziran. Strašno je da se nitko iz državnog vrha nije oglasio u vezi s prosvjedom', dodala je te poručila: 'Ovo je moja domovina i moj grad i ja odavde nikada neću otići'.

'Ni govor Zorana Milanovića nije govor ljubavi'

Dodala je kako je Vijeće za elektroničke medije zaprimilo i niz pritužbi na izjave Zorana Milanovića u emisiji Nedjeljom u dva. 'Vijeće će te pritužbe temeljito obraditi i javnost će biti obaviještena. Milanovićeve izjave sigurno nisu 'govor ljubavi'', poručila je. 'Vijeće za elektroničke medije dodjeljuje koncesije, sklapa ugovore, oduzima koncesije, daje dopuštenja za emitiranje na internetu, dijeli sredstva na regionalnoj razini. To je veliki posao, ali i velika sredstva. Sredstva za pluralizam i poticanje raznovrsnosti iznose 32 milijuna kuna. Program koji nije kvalitetan neće dobiti sredstva. Kao kriterij se gleda kvaliteta programa i zapošljavanje', dodala je.

'Do 1980. samo se tekstovi o Titu nisu smjeli dirati'

Govoreći o novinarstvu prije samostalne Hrvatske, Rakić je kazala kako se nekada točno znalo koje su sfere slobodnog razmišljanja. 'Nikada se nije smjelo dirati u Tita, čak se ni vijesti nisu smjele lektorirati. Situacija se promijenila 1981., nakon Titove smrti. No 70-ih se novinarstvo nevjerojatno razvijalo. Vjesnik je imao veoma kvalitetne novine. Tu je bio i Polet, pa tjednik Danas - one znače velike pomake u novinarstvu, osobito na HRT-u', kazala je te dodala kako se sloboda riječi danas, 'nažalost ne iskorištava na pravi način'.

'Gadafi se bojao vlastitog naroda, a Arafat je imao ruke dječaka'

Mirjana Rakić kao političarku najviše cijeni Margaret Thatcher. Za nju je ona fascinantna - kao političarka radila je jako puno na sebi i bila je talentirana, vidjela je 'pet koraka unaprijed'. O Arafatu je kazala kako je noću vodio sastanke i radio, a danju boravio uvijek na drugome mjestu. Bio je veoma nizak i imao je ruke dječaka. Gadafi je vrlo dobro znao engleski, ali je odgovarao na arapskome. Nije tražio novinarska pitanja unaprijed, ali se bojao vlastitog naroda. 

Posjetite stranicu na Facebooku emisije Nedjeljom u 2.