Josip Kresina je svjetski prvak u uzgajanju šarenih križanih ptica

Josip Kresina iz Žminja postigao je svjetski uspjeh u jednoj ne toliko poznatoj disciplini: uzgajanju šarenih križanih ptica. Na svjetskom natjecanju u portugalskom gradu Portu osvojio je i zlato, i srebro i broncu.

Mali su, krhki i nježni, ali su svjetski šampioni. Tri križanca češljugara i kanarinca prije dva dana su se ovjenčani prestižnim priznanjima vratili iz Porta, do kojeg je u kombiju valjalo prevaliti 2600 kilometara. Vlasnik je presretan zbog nagrada, ali još sretniji što su izdržali tako dug put.

Ali nije im to bilo prvo veliko putovanje. Dvije od ove tri ptičice prošle su godine bile na natjecanju u Nizozemskoj, gdje su također osvojile svjetsko zlato i srebro. U čemu je tajna ptičje ljepote, pitamo njihova uzgajivača. Odgovor ne iznenađuje posebno: u simetriji boja i šara. Ali računa se i pjevački talent.

Od uzgoja ptica zarade nema. To je samo ljubav, ali i obaveza. Prozračen prostor bez propuha. Svaki dan čista voda, uredna i kvalitetna hrana.

Nekad je gotovo svaka kuća imala pticu pjevicu, kaže Josip. A sada ih je sve manje. Djeca se, kaže, uglavnom bave kompjutorskim igrama i sve većim školskim obavezama. Sve manje ih zanimaju ptice.