Otvorena tvrđava Barone

Pred oko 500 Šibenčana i gostiju sinoć je u Šibeniku svečano otvorena novouređena tvrđava Barone. Laserima su povezane sve četiri šibenske tvrđave, a građani su imali priliku razgovarati i s hologramskim barunom Dagenfedom.

Na tvrđavi je uređen prostor za muzejsku zbirku te ugostiteljski objekt koji će uskoro početi raditi.

Otvarajući objekt  šibenski gradonačelnik Željko Burić izjavio je kako i on spada u generaciju Šibenčana koja se šetala šibenskim tvrđavama i pitala se kad će se to blago valorizirati. Na 950. godišnjicu spomena grada i na 29. siječnja na Noć muzeja taj je san ostvaren, kazao je Burić. Rekao je i da je ekipa mladih predala 1600 stranica projektne dokumentacije za aplikaciju projekta revitalizacije treće šibenske tvrđave sv. Ivana, izrazivši nadu da će grad Šibenik dobiti novac i za uređenje te treće tvrđave.

Predsjednik Društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubic kazao je kako je ponosan što kao predsjednik društva koje je začetnik ideje o revitalizaciji šibenskih tvrđava svjedoči otvorenju. Pet godina volje, truda i rada se isplatilo, kazao je predsjednik Društva, dodavši kako je u tom razdoblju prikupljena sva potrebna dokumentacija predali gradu kako bi se projekt aplicirao. Grubić je podsjetio i kako je EU taj projekt proglasila jednim od najboljih i san je postao stvarnost.