Kopal: Sustav nacionalne sigurnosti ne smije se stigmatizirati

Politički analitičar Davor Gjenero izjavio je kako je oko godinu dana bio pod mjerama tajnog nadzora Sigurnosno-obavještajne agencije, prozivajući bivšeg premijera Zorana Milanovića da je naložio represivnom aparatu da ga nadzire.

Gostujući u Dnevniku bivši analitičar SOA-e doc.dr.sc. Robert Kopal izjavio je da ukoliko su protiv Gjenera poduzimane bilo kakve mjere to je moralo biti prema zakonu o obavještajnim sustavu. U njemu su navedena područja djelovanja SOA-e - borba protiv terorizma i ekstremizma, organiziranog gospodarskog kriminala, suradnje s drugim službanma zbog niza razloga...

Kopal je objasnio da svaki građanin, ako sumnja, može podnijeti zahtjev da se provjeri je li SOA protiv njega poduzimala određene mjere. Agencija je dužna u roku od 15 dana odgovoriti ako su ispunjeni određeni uvjeti, dodao je. 

Naglasio je kako se sustav nacionalne sigurnosti ne smije stigmatizirati, pogotovo u nadolazećim vremenima on mora ostati jak.

Negativno je ogovorio na pitanje može li se SOA ispolitizirati. SOA je visoko profesionalna institucija, postoje mnoge točke internog nadzora, ukoliko postoji sumnja nužno je provjeriti navode, a svi su navodi lako provjerljivi, naglasio je. Ukoliko postoji sumnja na bilo kakvu nezakonitost onda postoje tri vrste nadzora od građanskog, od parlamentarnog pa do stručnog Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i onda to treba istražiti, istaknuo je. Rekao je i kako SOA jako dobro argumentira razloge zašto je protiv neke osobe nužno poduzeti određene mjere nadzora i za to mora tražiti dozvolu Vrhovnog suda.


Na upit o slučaju Gjenera iz Sigurnosno-obavještajne agencije pismeno su nam odgovorili da SOA svakodnevno, odgovorno i profesionalno radi na zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti zemlje i njezinih građana.

U svom radu, stoji u odgovoru, SOA, sukladno zakonu, može primjenjivati i mjere tajnog prikupljanja podataka. Jedna od mjera je i tajni nadzor sadržaja telekomunikacijske usluge koja se može poduzimati samo na temelju pisanog obrazloženog naloga Vrhovnog suda i to nikada ne čini bez utemeljenog i opravdanog razloga.

Mjere se Vrhovnom sudu predlažu za osobe o kojima se podaci ne mogu prikupiti na drugi način te isključivo u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti Republike Hrvatske i njezinih građana. Pritom se koristi načelo da se uvijek primjenjuje mjera kojom se manje zadire u Ustavom zaštićena prava i slobode. Ne postoji zakonska mogućnost da bilo koji državni dužnosnik naloži primjenu mjera SOA-i.

U slučaju sumnji u nezakonitosti zakon definira trostruki nadzor nad radom SOA-e: stručni, parlamentarni  i građanski.  (...)

Sva tri nadzorna tijela, neovisno jedno o drugom, prilikom provedbe nadzora imaju ovlasti uvida u sve relevantne dokumente i baze kojima SOA raspolaže. To znači da se zakonitost rada SOA-e može brzo i temeljito ispitati i provjeriti.

U zaštiti nacionalne sigurnosti iznimno je važno da građani, ali i partneri imaju povjerenje u zakonit i profesionalan rad SOA-e
, stoji, među ostalim, u priopćenju iz SOA-e.

Krajem 2014., kada je Gjenero doznao da je nadziran, na čelu države je bio Ivo Josipović koji zakon tumači na svoj način. Kaže da predsjednica ili predsjednik i premijer usmjeravaju rad službi i kada postoji neka potreba provjere nekih podataka moguće je da predsjednica i premijer donesu takvu odluku.

Iz SDP-a poručuju Gjeneru zašto to nije prijavio nadležnim institucijama i medijima još 2014. kada je doznao da je pod nadzorom. Gjenero odgovara da to ne bi imalo smisla. Onaj koji stvarno stoji iza ovog slučaja, koji je ugrozio moje pravo na privatnost neće ni na koji način biti oštećen, tvrdi Gjenero.

Gjenero tvrdi da su krivac tome njegove kritike Zorana Milanovića, koje su očito gospodina Milanovića jako uzrujale te je nakon toga naložio svojim dvorjanima koji su mu kontrolirali represivni sustav da me nadziru i pokušaju valjda doznati nešto kompromitantno o meni, rekao nam je u telefonskom razgovoru Gjenero.

Gjenero ne skriva ni svoju, posve uobičajenu vezu sa stranim diplomatima, posebno srpskim. Nikad se nisam susretao sa stranim obavještajcima, susretao sam se isključivo sa stranim diplomatima, naglašava Gjenero te dodaje da im nije mogao prenositi informacije koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost. Nisam mogao iz jednostavnog razloga što nikad nisam raspolagao nikakvim klasificiranim podacima.