6. Međunarodno violončelističko natjecanje 'Antonio Janigro'

U Zagrebu u organizaciji KDZ počinje 6. Međunarodno violončelističko natjecanje 'Antonio Janigro'.


Kvartet mladih violončelista Jurica Mrčela, Monika Ranogajec, Lovro Kanceljak i Martin Bratković mladi su glazbenici, maturanti Glazbenog učilišta Elly Bašić koji sviraju odmalena i osvajači su prvih nagrada na svim Državnim natjecanjima komorne glazbe. Prije nastupa na otvorenju natjecanja 'Antonio Janigro' gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Odsvirali su Valcer Giovannia Sollima.  

Uz njih gostovali su i Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb koja natjecanje  organizira i Gal Faganel, član Ocjenjivačkog suda ovogodišnjeg natjecanja koji je i sam prije 20-ak godina sudjelovao na ovom natjecanju a sad živi i radi u Americi.

Međunarodno violončelističko natjecanje 'Antonio Janigro' je za natjecatelje do 35 godina starosti. Jučer su se natjecatelji registrirali. A proglašenje pobjednika bit će 4. veljače. Sve etape natjecanja održavaju se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Svečano otvaranje natjecanja je danas u 17 sati, a nastupi 24 odabranih kandidata u drugom izlučnom krugu odvijat će se 30. i 31. siječnja te 1. veljače, nakon čega će Ocjenjivački sud odabrati 6 finalista.

Finalisti će uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova nastupiti u dvije finalne večeri, 3. i 4. veljače od 19.30 u Velikoj dvorani KDVL, nakon kojih će Ocjenjivački sud proglasiti i laureate ovogodišnjeg natjecanja.

Koncertna direkcija Zagreb najstarija je i najveća ustanova za organizaciju glazbenih i drugih priredbi u Hrvatskoj, s više od 6 desetljeća kontinuiranog djelovanja. Prvo natjecanje 'Antonio Janigro' održano je prije točno 20 godina i kroz taj se period natjecanje afirmiralo kao jedno od najuglednijih svjetskih violončelističkih natjecanja, a njegov ugled i dalje raste.

Ovogodišnje izdanje natjecanja privuklo dosad najveći broj kandidata - 94 mladih čelista iz 32 države. U odnosu na prethodna danja, ovogodišnje je natjecanje u velikoj mjeri drugačije organizirano. Kao i dosad, natjecanje ima 3 kruga, no ove godine po prvi put u Prvom izlučnom krugu kandidati su se natjecali putem audio-vizualnih snimaka izvedbi zadanih skladbi, a ne nastupajući uživo pred žirijem.

Na temelju pristiglih snimaka ocjenjivački sud većinom glasova odabrao 24 natjecatelja koji su prošli u Drugi izlučni krug i njih će se moći vidjeti i čuti uživo u Zagrebu. Ove godine organizirano je 'samo' jedno veliko finale, ali kroz dvije večeri.

Velik interes i uspjesi mladih hrvatskih i stranih violončelista trajan su poticaj za nastavak ovog iznimno uspješnog projekta. Ulaz na sve etape natjecanja je slobodan.