Noć muzeja u više od stotinu gradova diljem Hrvatske

U noći s petka na subotu, 29. siječnja, skoro 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, otvorit će svoja vrata za Noć muzeja, u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, a organizatori očekuju, osobito s obzirom na povoljnu vremensku prognozu za taj dan, da će se ove godine nastaviti trend povećanja broja posjetitelja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema 'Utemeljitelji i reformatori Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena', kojom će se odati počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine. S obzirom na temu, otvaranje manifestacije bit će u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je u utorak održana konferencija za novinare na kojoj su muzealci najavili svoje programe. Podatak da ove godine otvaramo u HAZU i da se ovdje održava konferencija potvrda je kvalitetnog puta u koji smo uložili deset godina rada i imali podršku najšire muzejske zajednice, rekla je Dubravka Osrečki-Jakelić, voditeljica i začetnica Noći muzeja.

Milvana Arko-Pijevac, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva koje organizira Noć muzeja, ocijenila je da su, ako su nekad i postojale eventualne nedoumice oko značenja te manifestacije, one sada nestale. Noć muzeja svake godine bilježi sve veći broj sudionika i posjetitelja, a prerasla je u manifestaciju hrvatske baštine jer ukjučuje arhive, knjižnice, sveučilišta, kulturne umjetničke udruge, škole, napomenula je. Ove godine su se pridružile i sakralne ustanove, a novina su gospodarske ustanove, s obzirom da se, kazala je Arko-Pijevac, kulturna baština kroz svoje kreativne programe ima potencijal u gospodarskom udijelu održivog razvoja turizma.

Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić-Bulatović rekla je kako se s Noći muzeja nastoji promovirati hrvatsku kulturu na način imanentan novim tehnologijama i spoznajama, što intencija u razvijenim zemljama. Imamo iznimno snažnu, raznovrsnu i bogatu kulturnu baštinu, a ovogodišnji mali tematski zaokret sukladan je s onim što kultura može značiti za kreativni razvoj i pokazati koliko u manjim sredinama velika imena mogu biti okosnice oko kojih se može generirati kulturni razvoj, istaknula je Jurić-Bulatović. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport smatra kako u hrvatskoj kulturi nema manifestacije s tako velikim interesom publike.

Pozvao je građane da obiđu više od pedeset lokacija, na koliko će ih se, samo u Zagrebu održati različita događanja. Noć muzeja ove se godine održava u partnerstvu s HAZU, Muzejem Đakovštine i Muzejem Slavonije Osijek. Muzej Đakovštine donosi izložbu o Strossmayerovoj ostavštini i njegovom odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom. Tradicionalno Noć muzeja će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći i ulaz je besplatan. 

Hrvatski muzej turizma u Opatiji priredio je za ovogodišnju Noć muzeja otvaranje izložbe inspirirane Brijunima Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci! autora Hansa Kupelwiesera, koja će biti postavljena u opatijskoj vili Angiolini.

I muzeji u Zadru pripremaju se za Noć muzeja. 'Šezdesete - desetljeće u kojem su suknje bile kratke, kosa duga, a nade velike' - tako je zadarski Narodni muzej nazvao izložbu koja je još u nastajanju. Zamisao je da građani donesu sve što ih podsjeća na to razdoblje i tako kreiraju jedinstvenu 'Pop up' izložbu sjećanja koja će biti otvorena u Noći muzeja.