Produžen rok za idejno rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću

Zagreb, 29. siječnja 2016. –Hrvatska radiotelevizija produžila je rok svim zainteresiranim autorima za dostavu radova za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću do 5. veljače 2016.

Grad Osijek i Hrvatska radiotelevizija dogovorili su suradnju na gradnji spomen-obilježja poginulomu snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću, a ugovor o suradnji 13. studenoga 2015. godine potpisali su osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić tom je prigodom naglasio kako Grad Osijek ustupa zemljište za podizanje spomen-obilježja, a Hrvatska radiotelevizija će financirati cjelokupni projekt. „Ovo spomen-obilježje stajat će na južnome ulazu u grad, u spomen na našega heroja Žarka Kaića i u znak zahvalnosti jer je za domovinu dao najvrjednije što je imao, a to je život”, istaknuo je Vrkić.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman rekao je kako je namjera Hrvatske radiotelevizije primjereno obilježiti sva mjesta pogibije HRT-ovih zaposlenika u Domovinskome ratu.

Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi se temeljiti na činjenici da je snimatelj HRT-a Žarko Kaić poginuo na radnome zadatku tijekom redovitoga obavljanja svojega posla s kamerom u ruci, snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod zloglasnoga vojnog poligona C. Ubijen je mecima iz  vojnoga transportera. Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi ponuditi i arhitektonski promišljen pristupni put s  odgovarajućom rasvjetom te prikladne sadržaje za oblikovanje užega područja oko spomen-obilježja.

Hrvatska radiotelevizija ovime poziva sve zainteresirane autore da se odazovu na javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću. Sve pojedinosti o javnome pozivu nalaze se na poveznici http://www.hrt.hr/301999/organizacija/javni-poziv-za-idejno-kiparsko-arhitektonsko-rjesenje-spomen-obiljezja-zarku-kaicu

Odabrani rad nagradit će se s 35 000,00 kuna (neto). Rok dostave radova je 5. veljače 2016. godine do 12 sati. Ocjenjivački sud završit će s ocjenjivanjem i odabirom rada najkasnije do kraja veljače 2016. godine.