Preminula Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla 'Gavella'

U Zagrebu je 28. siječnja u 85. godini preminula Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla GDK 'Gavella'.

Nada Subotić rođena je Bošnjacima, 11. listopada 1931. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Vinkovcima, a glumom se počela baviti još za vrijeme gimnazijskog školovanja. Akademiju dramske umjetnosti  završila je 1954. u Zagrebu, a od rujna iste godine članica je kazališta ''Gavella'', na čijoj je pozornici provela cijeli svoj radni vijek, sve do odlaska u mirovinu 1990. Zahvaljujući velikoj moći transformacije, snažnoj glumačkoj volji i osebujnom smislu za blagu komiku, svoje je mjesto u hrvatskom glumištu pronašla zaobišavši fahove i postavši karakterna glumica.

Na sceni kazališta "Gavella" ostvarila je brojne značajne uloge, te se istaknula kao Klitemnestra (Eshil, "Žrtva na grobu"), Martha Dobie (L. Hellman, "Djevojačka škola"), Marta (D. Ivanišević, "Ljubav u koroti"), Teresa Browne (G. Green, "Zatvorene sobe"), Agafja (N. V. Gogolj, "Ženidba"), Polina Andrejevna (A. P. Čehov, "Galeb"), Akulina Ivanovna (M. Gorki, "Malograđani"), Alice (A. Strindberg, "Mrtvački ples"), Paškva (M. Matić-Halle, "Veliki val"), Eugenija (S. Mrożek, "Tango"), Velika Rahela (J. Arden, "Živjeti kao svinje"), Lucienne (G. Feydeau, "Buba u uhu"), Therese Magneau (R. Vitrac, "Victor ili djeca na vlasti"), Vera (M. Feldman, "U pozadini"), Staža (F. Šovagović, "Sokol ga nije volio") i Vesna (L. Kaštelan, "Adagio").

Igrala je i u Teatru &TD kao Madona (S. Novak, "Mirisi, zlato i tamjan"), Cezonija (A. Camus, "Caligula"), Winnie (S. Beckett, "Divni dani") i Georges Pitou (J. Murrell, " Sara i vrisak languste"). Od glumačkih početaka nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama kao Robinja (H. Lucić), Chispa (P. Calderón de la Barca, "Sudac zalamejski"), Žena u monodrami M. Grgića "Priviđenja" te Mara Beneša u Vojnovićevoj "Dubrovačkoj trilogiji". Na Splitskom ljetu istaknula se kao Joan (E. Bond, "Prizori o smrti i novcu"). Igrala je u filmovima "Protest" F. Hadžića (1967), "Sokol ga nije volio" B. Schmidta (1988), "Krhotine" Z. Ogreste (1991), te njezin posljednji film - "Kotlovina" T. Radića.

Nastupala je na radiju i televiziji ("Posljednji Stipančići", "Sezona lova", "U registraturi", "Čovik i po"). Nada Subotić je krajem 2005. proslavila pedesetogodišnjicu svog umjetničkog rada u kazalištu ulogom Mag Folan u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina  McDonagha u Kazalištu Mala scena u Zagrebu. Dobitnica je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1997. Komemoracija u spomen na Nadu Subotić održat će su kazalištu "Gavella", u četvrtak, 4. veljače 2016. u 12 sati.

Večeras u 20 sati na HRT3 emitiramo In memoriam: Nada Subotić - Zvijezde iznad (1996.).