Izložen drugi dio stalnog postava riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja

Drugi dio stalnog postava Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji predstavlja povijesno razdoblje od ranoga srednjeg vijeka do baroka, to jest vremena vladavine Marije Terezije na području današnje Primorsko-goranske županije, izložen je od 28. siječnja u tom muzeju.

Ravnateljica Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić istaknula je da se na pripremanju tog postava radilo dugo i studiozno kako bi se iz bogatoga muzejskog fundusa odabrali izlošci koji će na najbolji način predstaviti to razdoblje. Podsjetila je da je prvi dio stalnog postava muzeja otvoren prije dvije godine, s osobitostima područja te županije te povijesnim prikazom njezina područja od najranijeg doba do kasne antike.

Posjetitelje su pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, a izložbu je otvorio akademik Petar Strčić. U novom dijelu postava u četiri prostorije tematski su obrađena starohrvatska groblja, srednjovjekovni gradovi i njihovi gospodari, među kojima su najznačajniji knezovi Krčki Frankopani, srednjovjekovno oružje te kulturna ostavština kroz pismo, umjetnost, vjeru i način življenja.

Mlađi posjetitelji u novom će muzejskom postavu moći pronaći zanimljive i edukativne sadržaje kao što je interaktivno računalno iskapanje arheoloških nalaza, pisanje svojeg imena na glagoljici ili virtualno odijevanje oklopa viteza ili dvorske haljine. Autorice stručne koncepcije postava su Margita Cvijetinović-Starac i Jasna Ujčić-Grudenić, a autorica likovnog rješenja Nikolina Jelavić-Mitrović.