Promatranje ptica postaje nova turistička atrakcija Slavonije

Turistički projekt Centra za promatranje ptica Nijemci, koji s milijun eura, što je 80 posto njegove vrijednosti, sufinancira Europska unija, već je doveo veći broj turista na ovo područje Slavonije. Cilj je uz razvoj turizma, potaknuti i oživljavanje malog i srednjeg poduzetništva.

U općini se nadaju i otvaranju novih radnih mjesta. Do kraja provedbe projekta ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura predstoji još izgradnja pristupne ceste i opremanje Centra, nabava opreme, povezivanje ceste s biciklističkim rutama, uređenje Arboretuma Nijemci, postavljanje tematskog dječjeg igrališta, solarnih panela te brojne edukacije i radionice. 

Kako se doznaje od voditeljice projekta Maksime Vujnović, izrađene su staze za promatrače na kojima su postavljene poučne ploče. Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica godinu dana je prikupljalo podatke za studiju o ptičjoj fauni toga kraja. Ukupno je zabilježeno 89 vrsta ptica, od čega je 87 autohtonih, a za dvije se smatra da su pobjegle iz zarobljeništva ili ih je čovjek namjerno pustio (golubovi i fazani). 

Među njima je nekoliko vrsta koje su turistima vrlo atraktivne - crna roda i orao štekavac, primjerice. No, tu su i crvendaći i slavuji, koji plijene pozornost, kao i uobičajene močvarne vrste poput sive čaplje, velike bijele čaplje, divlje patke i drugih, rekla je Maksima Vujnović.