Slatka kuharica: Istra – Bucolaj

Istarske slastice većinom su suhe. No ako vam je i bucolaj suh ne radite ga prema receptu gospođe Antonije.

Ovo jednostavno slatko pecivo od svega 7 sastojaka nešto je najsočnije što možete uroniti u čašu mlijeka ili, kako smo naučili na snimanju, čašu dobrog domaćeg vina. Kako je Petra Jelenić iz peciva napravila kremu pogledajte u novoj epizodi Slatke kuharice.



Bucolaj tradicionalni recept

Sastojci:
    1 kg glatkog brašna 
    6 žutanjak
    ½  l mlijeka
    20 dag šećera
    15 dag svinjske masti
    12 dag kvasca
    1 vanilin šećer
    ribana korica limuna
    malo soli
Prvo treba mikserom istući jaja i šećer. U to dodajte brašni, mlijko, kavsac i koricu limuna te nastavite ručno miješati.  Kad se sve to izmješa, pustite se da se tijesto diže 45 minuta u toploj prostoriji.
Nakon što se tijesto diglo, izrežite ga na trake koje spojite u krug s rupom u sredini, koje ostavite da se opet dižu otprilike 15-ak minuta. Kad se peciva dignu, pecite ih na 180°C 15-ak minuta.

Kada je bucolaj pečen, na štednjaku se zagrije u loncu mlijeko i vanilin šećer (mora biti vrelo) te se bocolaj samo na sekundu umoči u tu smjesu kako bi se stvorio 'zaštitni film'. Umočeni bucolaj stavte se na papir kako bi upio višak tekućine te se na kraju pospe šećerom.
Može se jesti s mlijekom, ili s crnim i bijelim vinom.



Bucolaj moderni recept

Sastojci:
    250 ml mlijeka
    250 ml slvrhnja
    80 g šećera
    6 žumanjaka
    40 g sušenih bucolaj mrvica
    vanilija
    50 g šećera za koricu

Šećer i žumanjke izmiješati. Mlijeko i vaniliju zagrijati, dodati žumanjke i mrvice. Procijediti. Sipati u pripremljene posudice. Staviti u vodenu kupelj i kuhati na 150° C  dok se ne stisne krema. Ohladiti pa posuti šećerom koji se brenerom zapali.


Epizodu Slatke kuharice, Istra – Bucolaj, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.