Slatka kuharica: Koprivnica – Bregofska pita

Da se ne zaboravi Bregofska pita je 2012. godine uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

No jednom kad se proba ovaj kolač se ne zaboravlja pa je tako postao glavni svečani kolač Općine Koprivnički Bregi. Recept star 200 godina bio je veliki izazov za Petru Jelenić.



Bregofska pita - tradicionalni recept
Tijesto:
    500 g glatkog brašna
    2 žlica kiselog vrhnja
    1 jaje
    3 žlice guščje masti ili 5 žlica ulja
    malo soli
    topla voda

Izmiješate tijesto i ostavite ga da počiva 30-40 minuta. Od tijesta napravite 8 kuglica koje razvucite u 8 mlinaca (kora).

Preljev za mlince (kore):
    1 jaje
    2 žlice kiselog vrhnja
    20 dag margarina

Pomiješate 1 jaje, 2 žlice kiselog vrhnja i margarin te ih otopite na štednjaku. Preljevom polijevajte kore (mlince) svaki puta kada slažete novi kat pite.

Nadjevi:
2 kg reskih jabuka
5 vrećica cimeta
25 – 30 dag šećera
25 dag grožđica
Jabuke očistite, naribajte te dodajte cimet (do 5 vrećica) i šećer.

Pitu slažite u katovima: prvo jabuke, zatim usitnjene orahe te grožđice i tako redom, svaki put sa slojem tijesta između. Pecite sat i pol da bi se jabuke omekšale i dobro ispekle.


Bregofska pita – modernirecept
Jabuke
    500 g pirea od jabuka
    6 g agar agara
    100 g šećera
    Vanilija
Keks s orasima
    2 jaja
    Vanilija
    120 g mljevenih oraha
    200 g šećera u prahu
    240 g maslaca
    250 g oštrog brašna
    250 g glatkog brašna
    Razmućeno jaje
    Sjeckani orasi
Sve sastojke umijesiti u tijesto, zamotati u foliju  ispremiti u hladnjak na pola sata. Odmoreno tijesto razvaljati, izrezati željene oblike, premazati razmućenim jajem i posuti sjeckanim orasima.
Tučeno kiselo i slatko vrhnje
    100 ml slatkog vrhnja
    100 g kiselog vrhnja
    50 g smeđeg šećera
    Vanilija
Sve sastojke istući u šlag.

Jabuke dinstane na maslacu

Žele od muškata
    500 ml muškata žutog, Ledena berba
    50 g smeđeg šećera
    8 g agar-agara
Sve sastojke pomiješati, zakipiti pa sipati u posudu da se ohladi i stisne.



Epizodu Slatke kuharice, Koprivnica – Bregofska pita, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.