Hasanbegović optužio prethodnike za pretjerano zapošljavanje

Ministri nove Vlade na sjednici su premijeru Tihomiru Oreškoviću podnijeli izvješća o stanju u svojim resorima. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović svoj je resor preuzeo 25. siječnja, a kao glavni problem istaknuo je nedostatak novaca u proračunu, struktura zaposlenih i nejasni kriteriji zapošljavanja. Svoje prethodnike neizravno je optužio za propuste u pogledu nekih projekata koje nisu nastavili.

Prema izvješću u ministarstvu radi 479 osoba. Problem nije broj zaposlenih već struktura zaposlenih i nejasni kriteriji - prema kojima je u protekle 3 godine zaposleno 30 ljudi, kazao je Hasanbegović. Naglasio je kako ministarstvu treba unutarnji preustroj te napomenuo kako posebice onaj vezan za medije i medijsku politiku koja, po njegovome mišljenju opterećuje rad Ministarstva.

Za razliku od stanja u nekim drugim resorima - zatečena visina proračuna ministarstva kulture je zapravo temeljni problem - apeliram premijeru i ministru financija za povećanjem fiksnog dijela proračuna. Svako smanjenje povijesno najnižeg proračuna ministarstva kulture imalo bi katastrofalne posljedice za kulturnu politiku, kazao je Hasanbegović. 

Dodao je kako bi se projekt obnove Hrvatskog povijesnog muzeja, koji je potpuno zamro, trebao tretirati kao strateška investicija. Hasanbegović je upozorio i na problem dovršetka spremišta Hrvatskoga državnog arhiva u Kerestincu, koji je kaže, od 2007. dobro tekao, a od 2011. naglo zamire.