Matematičarka u svijetu bajki

Lijepo je činiti dobro. Upravo je to namjera Katije Romac. Napravila je dvije slikovnice, a djelom prihoda od njihove prodaje želi pomoći djeci s poplavljenog područja. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska svratila je do Katije.

Katija Romac je matematičarka, ali je napisala dvije bajke, 'Djevojčica sa zlatnim pjegicama' i 'Zajec Ivek'. Za sebe kaže da je vila pričalica. A kako i ne bi kada obučena kao vila pohodi djecu u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj i priča ima priče, igra se s njima. To je fantastično, ja sam ovdje otkrila kako djeca reagiraju na moju knjigu, sretno kaže.

Katija je počela i slikati prije tri godine kada su njezina djeca odrasla, a ona pronašla malo vremena za sebe. Slikala sam danonoćno, napravila sam jedno 60 slika. Kada joj je dječak Petar rekao da ne bi znao koju bi sliku izabrao za sebe, jer su mu sve lijepe osjetila je potrebu i svoje slike podijeliti s djecom. Pa upravo su njezine bajkovite slike poslužile kao pozadina likovima njezinih priča, likovima iz slikovnice. Tako je nastao svojevrsni kolaž.

Djevojčici iz druge Katjine priče, sunce je poklonilo zlatne pjegice, ona je vrckava, penje se po drveću, kupa u potoku. Ima veliko srce i pomaže svima. Baš kao i Katija, zato je polovicu prihoda od ove slikovnice odlučila pokloniti djeci u poplavljenim područjima. Dobra djela i kreativnost čine ju sretnom.

Nisam ja slikar, ne moram ja bit ni pisac, ali ja sam sretan čovjek i to je najvažnije.