'Birajzadar' u utrci za najbolje europsko turističko odredište

Nakon što je Zagreb pobijedio u konkurenciji najboljih adventskih gradova, za priznanje European Best Destinations 2016. natječe se uz još 19 europskih gradova i Zadar. 

Kako bi potaknuli sugrađane i sve ostale da glasuju za Zadar, dosjetila se skupina mladih Zadrana i pokrenula kampanju Birajzadar.

Na Narodnome trgu postavili su štand i prolaznicima dijele 'banere' s natpisom Birajzadar. Sve što treba učiniti je fotografirati se s banerom. Nakon toga fotku objaviti na vlastitom profilu neke od društvenih mreža i tako potaknuti i druge da glasaju za Zadar.

Prema glasovima, Zadar je trenutačno ispred Londona, Pariza, Barcelone. Glasati se do 10. veljače, osim na službenoj stranici portala, može i klikom na Birajzadar.

Europska organizacija European Best Destinations na svojim je internetskim stranicama objavila kako je počelo glasovanje u izboru za najbolje europsko odredište. Prošle godine je pobijedio francuski grad Bordeaux.

U obrazloženju se, među ostalim, navodi kako je Zadar grad turizma, bogate povijesne i kulturne baštine. Uz brojne spomenike posebno se ističu Morske orgulje i razvijena obala s dvadesetak većih i tristotinjak manjih otoka i hridi. Također se naglašava blizina triju parkova prirode i pet nacionalnih parkova te podatak da je Zadar destinacija u koju se jednostavno stiže kopnom i zrakom.