Ako je Crnoja kriv - branitelji će tražiti njegovu smjenu

Dok je sinoć u Banskim dvorima trajao dramatični sastanak o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje, niz braniteljskih udruga, prije svega prosvjednici iz Savske 66, dao je potporu ministru branitelja Miji Crnoji. Branitelji će pokrenuti rat ako ga smijenite, rekao je Tomislav Karamarko premijeru i Boži Petrovu, doznao je portal Index od jednog od sudionika sastanka, a analitičari kažu - da je HDZ nad njima potpuno izgubio kontrolu. To su demantirali sami branitelji na konferenciji za novinare u Savskoj. Ne pada nam na pamet nikakav rat, poručio je Josip Klemm.

Poručili su kako će poduprijeti svaku političku odluku Vlade oko Crnoje. Ako se stvarno pokažu istinitima tvrdnje, koje neće dokazivati novinari nego pravne institucije, mislim da će ministar sam podnijeti ostavku, izjavio je Josip Klemm, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66. Molim novinare, nemojte suditi. Ako je Crnoja, i ne podnese li ostavku - branitelji u Savskoj tražit će njegovu ostavku. Pokaže li se da nije prekšio zakon, podržat ćemo ga, rekao je Klemm.

Hrvatski branitelji u Domovinski su rat išli su kako bi zaštitili Republiku Hrvatsku. U sadašnjem trenutku nije nam niti na pomisli ratovati s bilo kime u društvu što smo pokazali i mirnim prosvjedom u Savskoj, izjavio je Klemm u telefonskoj izjavi za HRT. Ne podržavamo retoriku prijetnji. Želimo poštovati pravna i moralna načela i nisam za objavu registara koji će doprinijeti novim podjelama u društvu, poručio je Klemm u izjavi za Hrvatsku uživo.

Od 20. listopada 2014. branitelji prosvjeduju nezadovoljni odnosom institucija prema braniteljima, ali i radom ministra Matića i njegovog zamjenika Glavaševića. Pokušavali su izazvati incidente, ali 466 dana branitelj prosvjeduju na dostojanstven način i pokazali su kako se boriti za svoja prava. Postoje i oni koji nisu željeli hrvatsku državu. Nazivaju nas da smo filofašisti, mi znamo za što smo se borili i možemo biti samo antifašisti, izjavio je Đuro Glogoški.