'KinoKino' - novi filmski festival za djecu

Zagreb Film Festival pokreće novi festival - 'KinoKino'. Prvo izdanje tog Međunarodnog filmskog festivala za djecu održat će se od 16. do 20. ožujka u zagrebačkom kinu Europa.

Tijekom pet dana trajanja Festivala kultno zagrebačko kino Europa, koje je kao jedno od ključnih gradskih kulturnih i socijalnih lokacija posvećenih kvalitetnoj kinematografiji ujedno i inspiracija za naziv Festivala, postat će mjesto susreta djece s filmom, najavili su organizatori Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Na festivalu će se prikazati tridesetak međunarodnih igranih filmova za djecu do 15 godina u nekoliko programa. Priredit će se natjecateljski program recentnih igranih dugometražnih i kratkometražnih filmova te dva popratna filmska programa - 'Klasici s redateljima' i 'Moj prvi odlazak u kino'.

O najboljim filmovima u dvije natjecateljske kategorije će odlučivati profesionalni i dječji žiri. Filmsku industriju će u žiriju, između ostalih, predstavljati redatelj Daniel Kušan te programska koordinatorica jednog od najznačajnih filmskih festivala za djecu Zlin Film Festivala Jaroslava Hynštova.

Članovi za dječji žiri izabrat će se putem natječaja, o čemu zainteresirani mogu saznati na Facebook stranici festivala i internetskim stranicama kina Europa i Zagreb Film Festivala.

Program 'Klasici s redateljima' prikazuje najdraže filmove iz djetinjstva danas afirmiranih redatelja. Ove godine svoje će favorite s djecom podijeliti Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija i Antonio Nuić, koji će nakon odgledanog filma razgovarati s publikom.

Festival donosi i program 'Moj prvi odlazak u kino', namijenjen djeci predškolske dobi, koja su tek na putu stvaranja prvih kino doživljaja i sjećanja.

U raznovrsnom  popratnom programu projekcije će popratiti razgovori s filmskim stručnjacima i radionice vezane uz film i srodne teme.