A. Batinović: Sanremo i dalje najveći glazbeni spektakl u Italiji

Od 9. do 13. veljače u teatru Ariston održava se 66. festival talijanske kancone.
Pet večeri natjecati će se  po 66. put već etablirani i pjevači početnici. I nakon svih ovih godina i pojava najrazlilčitijih glazbenih spektakala Sanremo je uspio ostati najvećim u Italiji ali i jednim od najvećih i najgledanijih u svijetu. Ideju je dao jedan sanremski cvijećar u namjeri da neposredno nakon Drugog svjetskog rata poboljša eknomski život ne samo na Rivijeri cvijeća.

1951. održan je prvi Festival u teatru sanremskog Casiona a potom se festival preselio i udomaći u teatru Ariston. Imao je izniman utjecaj na razvitk hrvatske zabavne glazbe jer je već 1953. u Zagrebu utemeljen u nas prvi  zagrebački festival zabavne glazbe. Sanremo je bio povodom i utemeljenja Pjesme Eurovizije daleke 1956. U medjuvremenu postao je toliko mioćan da nije bilo svjetske glazbene ili hollywoodske zvijezde koja nije nastupila u Aristonu (Paul McCartney, Madonna, Sharon Stone, Roberto de Niro, Russel Crowe...) a posljednjih godina medju gostima Festivala poseban je naglasak na domaćim velikanima suveremene talijanske pop-glazbe.

Tako ce ove godine u središtu pozornosti biti gošća Laura Pausini, najveća talinajska pop-zvijezda u Italiji ali i najveća talijanse pop-zvijezda u svijetu čija se naklada prodanih albuma mjeri u miijunima kopija a koncertne ulaznice u stotinaa tisuća na jednoj turneji. Lauri uz bok biti će Eros Ramazzotti. Oboje su iače početne uspjehe imali baš na Sanremu.

Sanremo inače je nešto poput prizmatičnog pogleda na stanje talijanskog društva čem obilato doprinose nastupi komičara,satiričara i oštrih kritičara društvene zbilje. I sve to kroz glamurozni spektakl koji traje pet večeri, svaku večer po nekoliko sati.

Giostovanja hollywoodskih zvijezda nikad se sa sigurnošću ne najavljuje unaprijed a ove se godine šuška da bi to mogla biti Nicole Kidman!