Nazor: Više pomoći Dokumentacijskom centru u Mostaru

Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici raspravlja o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2014. Pred zastupnicima će se naći i Poslovnik povjerenice za informiranje koji Sabor treba potvrditi.

Ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor, predstavljajući izvješće Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata - zatražio je snažniju pomoć  Dokumentacijskom centru u Mostaru, znanstvenoj ustanovi osnovanoj radi istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u BiH. Centar, osnovan prije dvije godine, s petero zaposlenih teško se može nositi s bošnjačko-muslimanskim i srpskim institutima koji zapošljavaju po 30-ak ljudi i imaju svoju istinu i činjenice o ratu, rekao je Nazor na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane na kojemu je rad njegova Centra u 2014. dobio pohvale.

Za maksimalnu potporu radu centara i u Hrvatskoj i BiH zauzeo se Željko Dilber (HDZ) koji tvrdi da su neki visoki dužnosnici hrvatske vlasti još u dilemi kako je rat vođen i tko ga je izazvao te da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.
Šestorica bosanskih Hrvata u Haagu na temelju takvih stajališta nose veliki teret, rekao je Dilber zauzevši se da im Hrvatska pruži maksimalnu potporu.

Rad HMDCDR-a pohvalio je i novi ministar branitelja Mijo Crnoja te obećao da će ga njegovo Ministarstvo pomoći koliko bude moglo. Predstavnike Centra pozvao je da sljedeći tjedan posjete njegovo Ministarstvo.

Iako je Odbor za sljedeću sjednicu odgodio raspravu o izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., čulo se kako je Fond potonuo zbog nebrige svog upravnog odbora. Naime, iznesen je podatak kako je vrijednost Fonda s 1,8 milijardi kuna na početku 2014. pala na samo 662 milijuna kuna te kako se mjesečno iz Fonda odljeva oko 3,5 milijuna kuna, a prihodi su mu nula.

Kako se i očekivalo, sjednica je počela na temu ministra branitelja Mije Crnoje.