Hrvatski kišobran

Kiša i loša gospodarska situacija mogu biti i poticajni. Barem je tako bilo u slučaju bračnog para iz Zaprešića. Jer da nije bilo toga, oni nikada ne bi napravili - hrvatski kišobran.
Hrvatski kišobran je nastao prije sedam godina, u vrijeme kada nas je pogodila recesija. Slikovito rečeno, tada je tim kišobranom bračni par Nataša i Marin Rogić i sebe i druge obranio od kiše otkaza.

Mi smo razmišljali šta bi to mogli napraviti kao odgovor na tu recesiju, u to vrijeme smo uvozili kineske kišobrane i odlučili smo da krenemo u proizvodnju. Nataša je Kineze uspjela uvjeriti da nam prodaju kompletnu tehnologiju i onda smo u Lipovici instalirali prvi pogon i tamo smo krenuli sa proizvodnjom, priča Marin Rogić, vlasnik tvornice.

Danas u tvornici rade 33 osobe. Uglavnom su to žene koje su dobile otkaz u raznim tekstilnim tvrtkama: od Kamenskog do Goričanke.

Dnevno proizvedu oko 700 kišobrana. Svi oni pravo su umjetničko djelo hrvatskih ruku. Jer osim što ih izrađuju naši radnici, domaći dizajneri ih  kreiraju, umjetnici ručno oslikavaju. Motivi Zagreba, Korčule, Dubrovnika. S pravom je od Hrvatske gospodarske komore dobio titulu Hrvatska kvaliteta.
Trenutno je u Engleskoj jako popularno da se na kišobran markira kako je napravljen, da li je on napravljen u fer uvjetima, da li rade žene, da li rade trudnice, u kakvom stanju rade itd tako da je jako bitno za vanjsko tržište da svaki proizvod ima svoju priču, a naš stvarno ima nekakvu priču, kaže Marin.

Priča je tu, a da bi se došlo do njezina oblika, počinje se od krojenja i rezanja trokuta. To je prva faza u izradi kišobrana. Tada treba spojiti trokute.

Za izradu jednog kišobrana potrebno je 17 faza, kao što ste vidjeli od samog krojenja, spajanja trokuta, stavljanja kišobrana na njegov okvir, stavljanja ručke i na kraju ono što nam je najvažnije i po čemu se razlikujemo od Kineza - kontrola kvalitete koju ovdje radimo, objašnjava Nataša Rogić, vlasnica tvornice. Svaki kišobran se otvori, pomno se pregleda, odrežu se svi suvišni končići, pogleda se da li nema negdje neke greške u materijalu, da li je možda okvir oštećen i kad se vidi da je sve u redu lijepo se spakira i ide u prodaju, ističe.

I tu dolazimo do šećera na kraju. Jer osim što je siguran zaštitnik od kiše, odličan je promotor Hrvatske. Do sada je svoje mjesto pronašao pod kišovitim nebom iznad Velike Britanije, Japana, Italije, Austrije, Njemačke. A kako stvari sada stoje, hrvatski će kišobran putovati i dalje.